Какво се случва в последно време, наистина ли нараства броя на нападенията от акули?

На 19 февруари медиите отново ни шокираха с новината, че австралийски турист е открит мъртъв след нападение от акула във водите около Нова Каледония. За жалост, историята с фатален край започва като поредния приятен ден на плажа, в който 59-годишният мъж решава да поплува на около 150 метра отстояние от брега на плажа Chateau-Royal, южно от Нумеа. Изненадващо и ужасно следва смъртоносната атака на акула.

 

От 1958 година насам Природонаучния музей на Флорида събира и анализира информация относно нападенията от акули по целия свят. Именно тези изследвания показват, че този район на Нова Каледония, разположен на 1200 км източно от Австралия, се нарежда на 13-о място в света по общ брой нападения от акули. Особено тревожен е фактът, че само в рамките на два месеца в близост до плажа Chateau-Royal, акули са причинили сериозни физически увреждания на 49-годишен плувец и са нападнали сърфист, който за щастие успява да се размине само с уплах и без наранявания.

 

Последният инцидент се случва само седмици след ужасяващото фатално нападение от акули, при което 16-годишно момиче загина във водите на река в Пърт, Западна Австралия. Като филм на ужасите е друго нападение в началото на януари, при което голяма бяла акула обезглави водолаз край бреговете на Мексико. С това общият брой на жертвите с фатален край от началото на 2023 година става три.

 

Последните проучвания показват сериозен ръст на нападенията от страна на акули през 2021 г. в световен мащаб, като същевременно се отбелязва фактът, че през предходните три последователни години е отбелязан спад. Статистиката сочи, че през разглежданата година са констатирани 73 непровокирани инцидента в сравнение с 2020 година, когато общият им брой е бил 52. Въпреки стресиращите факти, че непровокираните нападения от акули се увеличават, в крайна сметка тези цифри запазват нивото от средно 70 случая на година при взета средна стойност на база петгодишен период. Една от причините за по-ниските стойности е забраната за ползване на плажовете, наложи от властите през 2020 г., във връзка с пандемията. Това определено прави по-високия брой нападения в последно време да изглеждат още по-стряскащо и притеснително.

акула

Отново данните сочат, че през 2022 г. общият брой на атаки от страна на акули в световен мащаб е значително по-нисък от средния, като са регистрирани 57 нападения през изминалата година, 5 от които за жалост с летален изход. Само за сравнение смъртните случай през 2021 са пет, а през 2020 двойно повече, а именно 10. Чисто математически погледнато обаче регистрираните през 2023 година смъртоносни нападения от акули, поражда сериозният въпрос ще расте ли общия им брой до края на тази година?

 

Причината, поради която се констатира това увеличаване на броя на нападенията от акули, следва да се търси в промените, настъпващи в климатичните условия в последните години и преди всичко в глобалното затопляне и повишаването на температурите. Това от своя страна води до увеличаване на броя на хората на плажа, а това от своя страна съвпада с процеса на възстановяване на популацията на акулите, които се възстановяват от 70% изчезване на видовете, което води и до по-активното търсене от тяхна страна на храна в близост до брега и местата, които се ползват от любителите на водните спортове и забавления. И все пак, за да не звучи чак толкова черна тази статистика и прогноза, ако вземете предвид колко много хора влизат във водата, вероятността да бъдете нападнати от акула е изключително малка.

 

Страхът от тези праисторически чудовища винаги е бил сякаш генетично заложен у човека и все пак според редица проучвания има редица други неща, които е по-вероятно да ви се случат, отколкото да бъдете нападнати от акули. Учените са доказали, че шансът да ви нападне акула е 1 на 3,748,067 в сравнение със сърдечните заболявания и фаталните последици от тях, които сочат, че само в САЩ на всеки 5 души, 1 умира от предхождащо сърдечно-съдово заболяване. Още по-интересен е фактът, че вероятността да ви удари мълния или да спечелите джакпот от най-добрите онлайн казина е в пъти по-голям в сравнение с това да ви нападне акула.

Все още няма безспорни доказателства и теории защо акулите нападат хора. Една от хипотезите е свързана с това, че акулите са териториални животни и вероятно се чувстват застрашени от хората, навлизащи в морето, което е техният специфичен хабитат. Не е за пренебрегване и другата теория, а именно така наречената „сбъркана самоличност“, при който акулите възприемат плувците и особено сърфистите с тюлени или други риби, които представляват основана част от тяхната храна. Това предположение до голяма степен се потвърждава от факта, че нападнатите са най-често нахапани, но рядко изцяло изядени.

 

Независимо от това, че научните изследвания говорят за относително малка вероятност от нападение от акула, хората продължават да се страхуват панически от акулите. Учените, които изследват причините за страха, смятат, че филмът „Челюсти“ от 1975 г. е създал едно своеобразно поколение от хора с висока степен на галеофобия – нерационален страх от акули. Не е за пренебрегване и истерията, които медиите доста последователно и упорито насаждат, преувеличавайки опасността от тези морски обитатели, което със сигурност оказва необратимо и галеофобско възприятие у хората.

 

Данните за януари и февруари наистина изглеждат доста притеснителни, но все пак не бива да изключваме годишните колебания като статистически данни, отразяващи  взаимодействието между акули и хора. Безспорно ще се следи доста внимателно тенденцията относно това дали изменението на климата и затоплянето на водите ще се отразят на броя на нападенията от акули в бъдеще, или броят им всъщност ще се редуцира. В заключение това, което определено не можем да оборим като факт е, че ние хората сме много по-опасни от акулите. Свидетелство за това е, че годишно 100 милиона акули биват убивани от хората, което си е сериозен аргумент те да се страхуват повече от нас, а не обратното.

 

 

 

 

 

 

 

- реклама -