Осама

Какво се случи с децата на Осама бин Ладен след 11 септември

В началото на септември 2001-ва година, семейството на Осама бин Ладен – най-известния терорист в света живее спокойно в огромна къща в Афганистан. Синовете му играят на Нинтендо, четирите му съпруги слушат Мадона на транзистора и готвят западни ястия.

През нощта на 10-ти септември обаче на фамилията е наредено да потегли – жените и най-малките деца тръгват на тридневно пътуване от Кандахар към Джалалбад. Единственото, което знаели е, че протичала „Операция самолет“, разказва книга на британския Guardian, посветена на съпругите и наследниците на терориста.

Фамилията се озовава в тренировъчен лагер на Ал Кайда, в който живеят няколко месеца. 14-годишната дъщеря на Осама-Кхадижа току що е станала майка. Две години по-рано тя е омъжена на обща церемония с 12-годишната й сестра Фатима. Съпрузите и на двете са саудитци, надхвърлили 30-те. Били в редиците на муджехидините. Две от жените на бин Ладен – Уафа и Амал също наскоро били родили.

Някъде по това време първата му съпруга – Нажва, от която има 11 деца моли Осама да я върне на семейството й в Сирия. Живяла в богатство и разкош, със светско възпитание, тя не издържа нито мизерията, нито факта, че е омъжена за терорист. И той я изпраща обратно в родината й с най-малките им деца.

Терористът очаквал всичките му 25 деца да участват в джихада

Момчетата от малки си играели с опасния оръжия, а след това били обучавани в базите на Ал Кайда. Дъщерите му пък били давани на двойно по-възрастни муджахедини, чрез които трябвало да се увеличи влиянието на терористичната групировка.

Когато американците започнали операцията в Афганистан, Осама наредил спешно на фамилията да се приготви отново за път – само синовете Отоман и Мохамед можели да останат с него и да отидат в убежището Тора Бора. Хамза, Халид и Ладин трябвало да тръгнат с жените, за да ги пазят, а водач на групата бил Саад – избрания за наследник от баща си.

Така три от съпругите на бин Ладен, заедно със своите деца обикалят Близкия Изток, докато не стигат до Иран. Там остават под домашен арест близо 8 години. Властите в Техеран отказват да ги предадат на американското правителство дори срещу предложеното облекчаване на икономическите и дипломатическите санкции. В Иран не обичали бин Ладен, но били наясно, че семейството е твърде ценно, за да бъде предадено.

На фамилията бил осигурен сносен живот, често били пращани на почивки из популярни дестинации, където близките на най-издирвания човек в света се смесвали с американски туристи.

През 2008-ма Саад – избрания от Осама за негов наследник успява да избяга в Пакистан, където отново се влива в редиците на Ал Кайда. Година след това е убит при атака с дрон.

Най-младата съпруга на терориста – суданската тийнейджърка Амал е освободена след преговори през 2011-та и също отива в Пакистан. По време на убийството на бин Ладен, тя се хвърля пред него за да го предпази от куршумите на „американските тюлени“.

Друго от децата на Осама – Иман успява да избяга по време на шопинг, сменяйки дрехите си с друга жена. Прекарва 100 дни в посолството на Саудитска Арабия, докато се водят преговори за освобождаването на цялата фамилия. След това заминава за Сирия, където живеят майка й няколко от братята и сестрите й.

Хамза – наследникът на Осама бин Ладен

Той е на около 27-28 години и след смъртта на Саад, баща му започва да го подготвя за лидер на Ал Кайда, знаейки, че рано или късно ще бъде убит. От тази година той официално влезе в списъците на САЩ с най-опасните терористи в света. Има няколко аудиозаписа, на които се твърди, че говори той – Хамза заплашва американците да им отмъсти жестоко за смъртта на баща си.

Година след смъртта на бин Ладен, 3-те му съпруги и 11 от децата и внуците им са депортирани в Саудитска Арабия, където живеят и днес в затворен комплекс край Джеда.

Двамата най-големи синове на терориста, които са обучавани в терористични лагери, но отказват на баща си да се влеят в редиците на Ал Кайда също с в кралството. Те имат репутацията на успешни и почтени бизнесмени.

- реклама -