ОПЕК

Какво се разбраха в ОПЕК за цената на петрола

Сутрешната неформална среща на страните от ОПЕК завърши без постигането на споразумение за замразяването на добива на нефт. Това заяви пред журналисти индонезийският министър на енергетиката Игнасиус Джонан. Той е във Виена заедно с представители на другите страни от картела за редовна им официална среща, чиято основна тема ще именно добива на „черно злато“.

Всички се надяват Русия да спре спада на цените на петрола

„Не постигнахме консенсус на сутрешната неформална среща“, каза Джонан, допълвайки, че Русия играе важна роля за изпълнението на решенията на ОПЕК.

171st meeting of OPEC in Vienna

Преди днешната среща на организацията на страните производителки на нефт, иранската агенция „Тасним“ публикува писмо на Техеран до картела, в което се посочва, че Саудитска арабия трябва да съкрати добива си на нефт до 1 млн. барела дневно. Това е спад от сегашното производство, което варира между 10,5 млн. и 9,5 млн. барела.

В същото време преди днешната официална среща, на която се очаква пробив около споразумението за замразяване добива на нефт, цената на суровината отбеляза покачване. В 10 сутринта местно време американският сорт „Уест Тексас“ поскъпна с 2,22 долара до 47,45 долара за барел. В същото време сорта „Брент“ се покачи с 2,59 долара до 48,97 долара за барел.

- реклама -