Барние Брекзит ново споразумение Ирландия митнически съюз

Какво съдържа новото споразумение за Брекзит и как беше прието то?

Като че ли малко прибързано се зарадваха всички на новото споразумение между Лондон и Брюксел.

Като цяло новата сделка повтаря постигнатото при Тереза Мей съглашение. Великобритания ще продължи да спазва правилата на ЕС до края на 2020 година, за да даде време на бизнеса да организира дейностите си. Страната ще плати на ЕС около 39 милиарда британски лири за „развода“, а правата на гражданите на ЕС ще бъдат гарантирани.

Новите моменти в сделката за Брекзит разкри главният преговарящ на ЕС Мишел Барние.

На специална пресконференция в Брюксел той заяви, че тя се основава на четири основни елемента:

Ето кои са те:


– Северна Ирландия ще се съобразява с ограничен набор от правила на ЕС, по-специално тези, свързани със стокооборота;

– Северна Ирландия ще остане в митническата територия на Обединеното кралство, но ще се превърне и във „входна точка“ за единния пазар на ЕС;

– Има споразумение за запазване целостта на единния пазар и правилата за ДДС, от които се опасяваше Великобритания;

– Северна Ирландия ще може да решава дали да продължи да прилага правилата на Съюза на своята територия или не на всеки четири години. Ако асамблеята гласува за отпадането им, обясни Барние, ще има „период на охлаждане“ от две години, за да се определи какво да ги замести.

На практика това означава, че Северна Ирландия ще напусне Европейския митнически съюз, което пък автоматично създава граница по Ирландско море, което се разглежда като пречка за търговията на Обединеното кралство.

Как беше приета новината?

Лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия в във Великобритания Джереми Корбин призова  депутатите да отхвърлят проекта на сделка за Брекзит, за да може страната да напусне Европейския съюз.

Корбин заяви, че споразумението „няма да обедини страната и трябва да бъде отхвърлено“, добавяйки: „Най-добрият начин да се уреди Брекзит е да се даде последната дума на хората на публично гласуване.“

В същото време Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия потвърди позицията си от по-рано.

От партията се обявяват против сделката, че към момента не биха подкрепили споразумението в британския парламент.

В серия от туийтове шотландският премиер Никола Стърджън изтъкна, че за нейната страна сделката означава да напусне ЕС, единния пазар и митническия съюз „против волята на шотландците”. „Брекзит показа, че единственият вариант за Шотландия да решава бъдещето си, е да бъде независима. Затова трябва да се проведе референдум за независимост догодина”, допълва още тя.

Ирландският външен министър Саймън Ковъни приветства новата сделка, за която се споразумяха Лондон и Брюксел и я нарече „голяма стъпка напред“, която „защитава основните ирландски интереси“.

Макар да предупреди, че сделката трябва да бъде ратифицирана от британския и Европейския парламент преди да бъде официално приета, Ковъни заяви пред местни депутати, че споразумението е „много важно постижение“, което си струва да бъде подкрепено.

Сделката е по-добра, отколкото никаква сделка, казва председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Туск добави обаче, че „не е щастлив“ заради „същността на тази политическа борба“.

На въпрос дали е сделката е добра за хората в Северна Ирландия, той заяви: „Препоръката от страна на Еврокомисията, както и положителната оценка на премиера на Лео Варадкар, за мен са гаранция, че за нашите граждани на континента, и за тези в Ирландия тази сделка е добра. В противен случай не бих приел“.

Еманюел Макрон приветства новото споразумение. „Достатъчно убеден съм, че (споразумението) може да бъде ратифицирано чрез гласуване на британския парламент“, заяви Макрон.

След обявяването на новата сделка, всички очаквания са насочени към Лондон, където ще стане ясно дали премиерът Борис Джонсън, който се ангажира да изведе Великобритания от ЕС до края на месеца, има достатъчно подкрепа, за да прокара споразумението в парламента.

 

 

- реклама -