Какво работят бившите президенти в САЩ

В историята няма бивш президент, но рано или късно те излизат от Белия дом и започват да работят нещо, което е различно от това да управляват САЩ.

Джордж Вашингтон е първият президент на Щатите и е дал името си на столицата на държавата. Малко хора обаче са наясно, че излизайки от Овалния кабинет, той се превръща в крупен производител на уиски.

Вашингтон умира две години след края на мандата си, а през 1799 г., годината на смъртта му, дестилерията му в Маунт Върнън, щата Вирджиния, произвежда около 11 000 галона, което я превръща в най-голямата в Америка по онова време.

Занимавал се и с животновъдство и използвал парите от производството на уиски, за да купува фураж и угоява свинете си.

Колкото до дестилерията, тя продължава да работи и продава златистата напитка на туристи в имението Маунт Върнън и в музея към него.

Вашингтон обаче не е единственият президент на САЩ, дал оригинален отговор на въпроса какво да правя, след като напусна Овалния кабинет.

 

Теодор Рузвелт нарами ловджийската пушка 

Въпреки че му казвали на галено Теди и навремето отказал да стреля по мечка, 26-ият президент на САЩ се отдал след президентството на едногодишно ловуване в Африка заедно със сина си Кермит през 1909 г.

Двамата били придружавани от над 200 носачи и учени от института Смитсониън. По време на пътуването си в Африка те застреляли над 11 000 животни, включително слонове, носорози, хипопотами.

Бенджамин Харисън се жени за племенницата си 

Теди Рузвелт не хранел добри чувства към Бенджамин Харисън, президент на САЩ от 1889 до 1893 г., като го нарича „студенокръвен, тесногръд, пълен с предразсъдъци, инатлив, боязлив стар политик от Индианаполис, пеещ псалми“.

Но нито едно от тези определения не спира 23-ия президент да се ожени за жена, която е с 25 г. по-млада от него и на всичкото отгоре е негова племенница. Първата съпруга на Харисън Карълайн умира от туберкулоза през 1892 г.

Когато се жени за Мери Димик четири години по-късно, двете му пораснали деца отказват да присъстват на церемонията.

Роналд Рейгън пише, язди и сече дърва

На 11 януари 1989 г. Рейгън произнася последното си обръщение към американските граждани, девет дни преди да предаде властта на Джордж Буш. След встъпването в длъжност на новия президент, Рейгън се оттегля в своето ранчо, близо до Санта Барбара, Калифорния, за да напише автобиографията си, да язди коне и сече дърва.

Бил Клинтън пише книга и събира средства за глобални инициативи

Бившият президент на САЩ работи в екип с най-продавания писател в света Джеймс Патерсън, за да напише политически трилър, разказващ за живота му в Белия дом. Той ще носи заглавие „Президентът изчезна“.

Той е създател и на т.нар. Глобална инициатива. Тя събира средства за справяне с проблемите в света в областта на икономиката, образованието, околната среда, енергетиката и здравеопазването.

Джордж У. Буш стана художник 

Когато 43-ият президент напусна поста си през януари 2009 г., той замени Вашингтон със спокоен живот между къща в Далас, щата Тексас, и ранчото си от 6000 дка Prairie Chapel.

Буш се наслаждава на живота си в пенсия и веднъж седмично взема уроци по рисуване. Сред обектите му са руският президент Владимир Путин, бившият британски премиер Тони Блеър, Далай лама, както и домашните му любимци.

Вдъхновението му идва от Уинстън Чърчил, който се обърнал към изкуството, когато навършил 40 години, и търсел там убежище от бурната политика. „Когато отида в рая, смятам да прекарам значителна част от първите си един милион години в рисуване и да го изуча в максимална степен“, казвал бившият британски премиер.

Буш не е чак толкова запален и споделял с учителя си по рисуване: „В това тяло живее Рембранд и задачата ти е да го намериш“.

Барак Обама

Тази година се очаква началото на строителството на президентския център „Обама“ в Чикаго.

На 7 септември 2017 г. Обама заедно с останалите бивши президенти Картър, Буш-баща, Клинтън и Буш-син основават фондация с която да се подпомогнат жертвите от ураганите „ Харви“ и „Ирма“.

Съпругаа му Мишел написа биографична книга, която се радва на нечуван интерес.