Ванга

Какво превърна баба Ванга в най-голямата ясновидка на България?

„Аз очи немам, ама гледам повече от вас. Всичко гледам. И умрелите ги гледам.”

Това обичала да казва на близките си баба Ванга – най-голямата ясновидка на България. Тя беше надарена с голяма дарба – да вижда съдбата на всеки човек, който я посещава и да предсказва бъдещето.

Като малка, Вангелия Гущерова била съвсем обикновено дете. Родена е през 1911 година в Струмица, днешна Македония, която по онова време била част от Османската империя. Когато е на 12 години попада във внезапна буря, която я отнася. Намират я след дълго търсене, затрупана с камъни и пръст в една нива. Жива, но сляпа…

Тогава започва „да вижда“ по друг начин: до нея достигат свръхестествени и паранормални видения, има предчувствия, сънища и пророчества, облечени в метафори, като виденията ѝ са под силното влияние на православните образи и мистика.

Смята се, че един от първите признаци на нейните свръхвъзможности било откриването на овца, която била открадната от стадото, което пасял баща й. Тя разказала, че е сънувала двор, в който животното било скрито и го описала в детайли. Ванга станала известна през годините на Втората световна война, когато много отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при нея с надеждата да им каже къде се намират лобните им места. След войната се омъжва и заживява в Петрич.

Дарбата си баба Ванга обяснява с присъствието около нея на особени невидими същества, чийто произход не може да обясни. Споделя и за съществуването на извънземни раси, които били населявали и Земята.

Тя предсказва важни исторически събития като смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар.

Преди смъртта си през 1996 година българската пророчица прави предсказания за докъм 5079-та – годината, в която според нея трябва да очакваме края на света.

Някои от предсказанията й за света включват, това, че 44-ият американски президент ще е афроамериканец – прогноза, която Ванга е направила много години преди Барак Обама да спечели през 2009 президентските избори в САЩ. Още през 1989 Ванга предупреждава за терористичните нападения от 11-ти септември 2001- „Страх, страх! Американските братя ще паднат, накълвани от птици железни. Вълци ще вият в гората и невинна кръв ще се пролее като река“. Твърди се, че освен това тя е предсказала Брекзита и възхода на т.нар. „Ислямска държава“, както и икономическия подем на Китай.

Критиците на петричката врачка обаче твърдят, че много от големите й предсказания излизат на бял свят, едва след като събитията са се случили. Без да има явни доказателства, че са съществували преди това. В повечето случаи неясната формулировка на думите й дава възможност на поддръжниците на Ванга да правят двояки тълкувания, нагаждайки казаното към наистина случилото се.

Да влезе Георги с бялата коса

Това, което Ванга казва за историческия ход на бъдещето обаче е нищо, в сравнение с многото истории на хора, търсили и получили помощ от нея. Почти до смъртта й пред дома й в Рупите има дълга опашка от чакащи – някои търсят изцеление, други искат да се свържат с починалите си близки, трети се интересуват от бъдещето си.

„Я да влезе Георги, онзи с бялата коса.“ Така често Ванга викала хора на опашката пред себе си, когато усещала, че някой се нуждае повече от помощ от другите. Веднъж от нея потърсила помощ млада жена, чиито деца били глухонеми. А врачката й казала: “Не е кусуро у тебе. Иди питай свекър ти колко агнета е откраднал и как им е измъквал езиците, за да не блеят, да не го издадат. Да ти каже он, па да знаеш колко глухонеми деца ке родиш”.

Ванга е била кръстница на хиляди деца – някои от тях заченати по нейни препоръки, други спасила като открила болестите им, за които докторите не можели да помогнат. На бездетни двойки казвала къде да се преместят заради климата, за да имат дете, от други искала леген, кукла и пеленка. Върху тези неща тя правила някакво моление и след това е давала куклата на дете да си играе с нея. Пророчицата сама определяла имената на кръщелниците си, като обикновено те били кръщавани на светци.

Ако детето се роди на празник или преди такъв, тя винаги е казвала, че бебето си е дошло с името. Но, църквата смятала, че нейните способности са резултат от въздействието на демонични сили. Те твърдели, че в моментите на виденията си и „предсказанията“ си, Ванга бива обладана от зъл дух.

В началото на комунизма, дейността на пророчицата е забранена от БКП и ДС, които поставят къщата й под непрестанно наблюдение. Партийната идеология не позволява подобна мистика, а на Ванга започва да се гледа като на враг. До Петрич се пътувало с открит лист, а хората, които искали да идат при нея били спирани. Държавна сигурност се опитва чрез съпруга ѝ да я убеди да зареже ясновидството. Но баба Ванга не се подава и остава вярна на себе си. Така постепенно натискът над нея намалява и тя продължава да приема хиляди хора.

През 60-те години на миналия век, петричката врачка се сближава с дъщерята на Тодор Живков – Людмила Живкова, която увлечена от окултното и мистиката. Живковата щерка отваря пътя на редица чуждестранни и български политици към Ванга и така дори става модерно да я посещават висши държавници.

Може ли да бъде „обяснена“ Ванга?

Именно по настояване на Людмила Живкова, в София се учредява Държавния научноизследователски институт по сугестология, където под ръководството на проф. Георги Лозанов е възложено изследване на „феномена Ванга“. В рамките на пет години са извършени анкетни проучвания на 7000 човека, които са посетили пророчицата. Резултатите показват, че на 70% от хората тя е познала миналото, настоящето и бъдещето. Според авторите на самото проучване обаче, възникналата шумна обществена дискусия е попречила тези резултати да бъдат потвърдени (или отхвърлени) чрез използването на по-прецизна и надеждна методология, която да елиминира въздействието на странични фактори.

Благодарение на Живкова баба Ванга става звезда и в Съветския съюз. В края на 1970-те години са допуснати и първите телевизионни записи на нейните частни аудиенции. По-късно са направени още много документални филми за нея. А изреченото от Ванга пред камерата и до днес е всъщност най-благонадеждният източник за нейните видения.

- реклама -