Какво представлява новата балистична ракета „Хвасон-15“, изстреляна от Северна Коря

Междуконтиненталната балистична ракета (МБР) „Хвасон-15“, изстреляна от Северна Корея на 29 ноември, е принципно нова разработка, а не модификация на ракета, с каквито вече разполага Пхенян

Това заяви днес пред журналисти говорителят на южнокорейския Комитет на началник-щабовете полковник Но Чжъ-чон, предаде ТАСС.

Според южнокорейските армейски експерти „Хвасон-15“ е ракета от нов тип. Тя е с други размери, различен по форма обтекател на бойната глава и различно скачване между първата и втората степен.

Променена е и мобилната пускова установка, движеща се вече на 9 чифта колела при 8 чифта за предишната модификация на влекача, използвана за МБР „Хвасон-14“

„Дори американски експерти“ предполагат, че ракетата „Хвасон-15“, изстреляна на 29 ноември, е имала облекчена челна част, не е носела имитатор на боен заряд. Тъкмо това е била причината да лети на по-далечно разстояние от изпробваната през юли „Хвасон-14“. Това заявява военният експерт и бивш ракетен специалист о. з. подполковник Владимир Евсеев, цитиран днес във в. „Московский комсомолец“.

Съответно американските експерти надценяват възможностите на новата севернокорейска ракета, твърдейки, че тя може да прелети 13 000 км и да достигне Ню Йорк или Вашингтон. Вероятно може да стигне най-много Хаваите, смята руският специалист.

По данни на американските военни полетът на „Хвасон-15“ е продължил 54 минути. Ракетата се е издигнала на 4500 км и е прелетяла около 1000 км, преди да падне на 210 км северозападно от японския остров Кюшу, посочва изданието.

Източник: БТА

- реклама -