Путин

Какво пише в характеристиката на КГБ за Путин

Разсекретени документи на КГБ, излезли на светло в Русия, описват бъдещия тогава президент Владимир Путин като „съвестен и дисциплиниран“ шпионин в началото на кариерата му.

„Другарят Путин… непрекъснато повишава идеологическото си, политическото и професионалното си ниво“, се казва в документа от една страница, достигнал до руските медии. Той е написан, докато разузнавачът се превръща в политик през 20-те си години, информира АФП. Младият Владимир Владимирович получавал и „поздравления от своите ментори“ в организацията „за добре организираната му работа и резултати“, се казва в документа.

67-годишния президент на Русия е работил за тайната служба от средата на 70-те години на миналия век. От 1985 до 1990 г. е бил командирован в Дрезден, тогава Източна Германия, точно когато съветската власт се разпада.

В Кремъл днес той се е обградил с много бивши служители на тайната служба, а ФСБ – наследник на КГБ, остава мощна агенция.

Профилът на президента, съставен от КГБ, е част от изложба в Централния архив за исторически и политически документи във втория по големина руски град Санкт Петербург, включваща други разсекретени досиета.

През 2016 г. Путин – който е на власт като президент и министър-председател две десетилетия – разкри, че е запазил членската си карта на комунистическата партия на СССР по сантиментални причини.

- реклама -