Какво не знаем за република Чад?

Чад, официално Република Чад, е страна в Северна Централна Африка. С повече от 120 езика и диалекти, страната има разнообразно население. Отдалечените и понякога опасни райони извън столицата на Чад могат да бъдат много предизвикателно място за посещение. Но е важно да положите усилия и да вземете предпазни мерки, за да имате едно незабравимо преживяване. Разположена в сърцето на Африка, Чад е страна, известна със своите ярки гледки към саваната, осеяни с традиционни села.

Нджамена, столицата на Чад и най-големият град, е от малкото градски райони в страната, все още доминирана от селски начин на живот. Прекрасните планини Тибести и езерото Чад са две от най-забележителните природни забележителности на страната. Последното сега е само 5% от предишния си размер поради изменението на климата и натиска на населението. Това езеро трябва да бъде във всеки пътеводител, с име: „Какво да видим преди да изчезне“.

Ето няколко от най-големите забележителности в Чад!

Езерото Чад

 Езерото Чад

Езерото Чад е едно от най-големите езера в света. Почти толкова голямо, колкото Каспийското море, езерото  е засегнато по-драстично от изменението на климата, отколкото почти всяко друго място на африканския континент или в света. Тъй като сезонните мусони в района са се променили и фермерите са използвали повече вода за напояване, езерото Чад се е свило до 5% от предишния си размер само за 35 години. Но въпреки промените, то остава популярно място за риболов и разходка с лодка. Ако отидете в Чад го вижте задължително, защото е красива гледка, вижте го, за да потърсите с поглед рибите,  които плуват, но го вижте скоро – защото до десет години може да изчезне.

Пазарите на Нджамена

Пазарите на Нджамена

Нджамена има отлични пазари за туристите. Тук е най-доброто място за намиране на килими, дрехи, тропически плодове, дърворезби и др. Пазарът на открито в историческия квартал на града, който работи ежедневно от зазоряване до залез слънце, служи като магнит за града. Но за да откриете най-изтънченото изкуство и добрите сделки, ще трябва доста боклуци да пресеете. Само по себе си това е приключение, а пазарът ви позволява да се запознаете отблизо с местните хора, докато продават, търгуват и общуват.

Разходка в Нджамена

Централната джамия на Нджамена

Архитектурният, социален и религиозен център на Нджамена – Централната джамия може да се види от много части на града. В допълнение към самата джамия комплексът разполага с библиотека, лекционна зала и две училища, въпреки че посетителите трябва да могат да говорят арабски, ако искат да се възползват от това богатство.

Разходка в Нджамена.

Разходка в Нджамена

Дори ако прекарвате по-малко време в музеи и паметници, ще научите точно толкова, като наблюдавате хората около вас. Едно от най-добрите места за наблюдение е Авеню Шарл де Гол, изпъстрено с посолства, ресторанти от висок клас и викториански домове, които припомнят дните на европейското управление на Чад.

Планините Тибести

Планините Тибести

Въпреки че пътуването до Тибести е трудно и опасно, районът има остър, драматичен пейзаж с каньони и чисти скални повърхности, покрити с гора. Племето Toubou все още живее традиционно в селата в района, но има тенденция да бъде враждебно към посетителите.

Планините Тибести

Национален парк Закума

Бракониерството остава проблем в парка. Каданското правителство и Европейският съюз го възродиха и това отново е едно от най-добрите места за наблюдение на стада слонове, антилопи и лъвове.

Национален парк Закума

Кога е най-добре да посетим Чад

Сухият сезон е от септември до юни и е най-доброто време за пътуване между градовете, макар че е доста опасно, защото действията на бунтовниците също се увеличават през това време. Ето защо периодът между юни и август може да е най-безопасният за посещение, макар и малко по-неудобен.

За да влезете на територията на Чад, ви е необходима виза

За да влезете на територията на Чад, ви е необходима виза

Чад изисква виза и валиден паспорт на всички посетители, които трябва да се регистрират в националната полиция в рамките на 72 часа след пристигането си. Визите трябва да бъдат организирани предварително.

- реклама -