Какво не знаем за кралицата на циганската музика Есма Реджепова

Кралицата на циганската музика Есма Реджепова, която почина преди 5 години има 47 деца и 117 внуци.

Тя проби дори в MTV. Родена е в македонската столица Скопие. Есма започва да пее от 11-годишна, а на 12 години вече е световноизвестна. Изнесла е над 8000 концерта в повече от 30 страни. Автор е на близо 600 песни, издала е 108 сингъла, 20 албума и 6 филма.

Когато навремето със съпруга й Стево Теодосиевски разбират, че не могат да имат собствени деца, те осиновяват от домовете за сираци 47 момчета, като на всички певицата е дала висше музикално образование.

Изпълнителката на циганския химн „Джелем, джелем“ е успяла да построи и къща за всеки един от тях, като едновременно с това развива и огромна благотворителна дейност, заради което и в Македония, и по света я наричат  втората Майка Тереза.

По същата причина през 2002 година е номинирана за Нобелова награда за мир.      Въпреки световната известност Есма Реджепова предпочиташе да живее в неизмазаната си къща в Скопие, защото там е имала невероятно детство.

Кралицата на циганската музика Есма Реджепова е завещала цялото си богатство – движимо и недвижимо имущество, на Република Македония.

- реклама -