Бъдни вечер, трапеза, рецепти,

Какво не се прави на Бъдни вечер?

Съществуват не малко поверия, обичаи и традиции, свързани с един от най-важните семейни празници, а именно Бъдни вечер.

В миналото голяма част са се спазвали, докато днес хората се придържат към основните неща – нечетен брой ястия, постни храни на трапезата, молитва и прекадяване на празнината софра.

Има обаче някои неща, които не бива да правите, ако искате късметът да не ви напуска през цялата година.

Днес ще ви разкажем повече за тях. Какви са забраните на този ден?

На Бъдни вечер най-напред не се консумират храни с животински произход.

Това е последният ден от коледните пости, в който хората не бива да ядат месо и други животински храни.
Вярва се, че момите, на които им предстои да се омъжват, не трябва да месят празничния хляб, защото ако се омъжат през годината, ще изнесат плодородието от дома си. Хората в миналото са подреждали трапезата върху слама, в близост до огнището, в което гори бъдникът. Днес много хора избират да поставят слама под покривките на масите. Когато вечерята приключи, сламата не се изхвърля.

Хората, които са насядали около трапезата, не се оглеждат много встрани, защото се счита, че рано ще им побелеят косите.

Никой от семейството не бива да напуска празничната софра, докато трае вечерята. Ако все пак му се наложи, трябва да стане тихомълком от мястото си и да върви с приведена глава, за да не изнесе късмета от къщата.

На Бъдни вечер не се вдига масата, оставя се до следващия ден. Вярва се, че през нощта покойниците навестяват своите близки и се гощават.

Важно е да спазвате традициите и обичаите, които са се предавали от поколение на поколение. Учете и децата си на това, за да умеят да ги почитат и уважават!

- реклама -