Какво каза президентът?

Висока оценка за работата на президента дадоха от ГЕРБ.

„Чухме, че причините на г-н Плевнелиев да не се кандидатира, са лични. Но принос има и това, което направиха единствените разрушители вдясно – ДСБ. Те забиха нож в гърба на президента“, обяви Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Плевнелиев разбра, че няма политическа и обществена подкрепа за втори мандат, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. И допълни, че вместо да обединява, Плевнелиев често е разединявал нацията, заемайки крайни позиции с риск дори за националната сигурност. Нинова определи Плевнелиев като най-несоциалния президент на България.

За ДПС решението на Росен Плевнелиев е резултат от трезва преценка за шансовете, обстоятелствата и подкрепата, която би получил държавният глава. „Един от основните потенциални кандидати в момента дава ясен сигнал, че няма да участва, така че това открива пътя за другите кандидатури“, коментира депутатът от ДПС Четин Казак.

Според ДОСТ Росен Плевнелиев е бил заставен да плати висока политическа цена за откровените си антипутинови позиции. „Съжалявам, че един президент, откровен евроатлантик, няма да се кандидатира, за да повтори мандата си. Той наистина беше много ярък и еднозначен евроатлантик“, обяви Лютви Местан.

„Пореден безличен президент на България си заминава. Такава ни е орисията на държавата – да има безлични президенти“, краен беше съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. По думите му днешната новина е добра за България.

Плевнелиев закъсня, сега изглежда малко като изпъден, критичен беше и Румен Петков от АБВ. Изявлението на президента е закономерен финал на един изключително слаб мандат, написа във фейсбук лидерът на АБВ Георги Първанов.

Гроздан Караджов от ДСБ обясни, че са издигнали кандидатурата на Плевнелиев, за да не стигне до надпартийна кандидатура в център-дясно, като тази на Ирина Бокова.

- реклама -