екстремни спортове хора, усещания

Какво кара хората да практикуват екстремни спортове?

Някога занимавали ли сте се с екстремни спортове? Или изпитвате страх само при мисълта за нещо подобно?

Нови изследвания разбиват мита, че тези, които практикуват екстремни спортове, са адреналин-наркомани със склонност към самоубийство.

Изследователи от Техническия университет в Куинсланд твърдят, че тези, които участват в екстремни спортове, го правят да придобият умения и опит, който да промени живота им.

При екстремни спортове, като BASE jumping (скачане от високи скали, сгради, мостове и антени, със или без костюм), сърфиране на големи вълни и свободно катерене, една грешка може да доведе до смърт. Въпреки това, тяхната популярност се засилва.

„Екстремните спортове се превърнаха в световен феномен и ние сме свидетели на безпрецедентен интерес към тези дейности“, заяви д-р Ерик Браймер, професор в Queensland University of Technology в Австралия.

„Докато участниците в много традиционни отбори и индивидуални спортове, като например голф, баскетбол и спортове, изглежда са намалели през последното десетилетие, броят на тези в екстремните спортове се е увеличил“.

Баймер твърди, че досега е битувало голямо недоразумение относно това, което мотивира хората да практикуват екстремни спортове.

„Изследванията ни показаха, че хората, които се занимават с екстремни спортове, са всичко друго, но не и такива, които поемат безотговорно рискове или самоубийци“, каза той. „Те са висококвалифицирани хора с дълбоко познание за себе си, за възможностите си и за околната среда. Правят това, за да придобият опит, който да подобри и промени живота им“.

„Усещането е много трудно да се опише, така както е трудно да се опише любовта“, продължава той. „То кара участниците да се чувстват много живи, всички сетива изглежда работят по-добре, отколкото в ежедневието, сякаш човекът надхвърля ежедневните начини на съществуване и вижда своя собствен потенциал“.

„Например, BASE джъмперите говорят за възможността да видят всички цветове и ъгли на скалата, когато летят с близо 300 км/ч, или екстремните катерачи, които описват усещанията си като нещо близо до танц със скалата. Хората говорят за забавяне на времето и сливане с природата“, обясни той.

Разбирането на мотивацията за практикуване на екстремни спортове е важно за разбирането на хората, според проф. Робърт Швайцер от Техническия университет в Куинсланд.

„Далеч от традиционните предположения, свързани с риска, участието в екстремни спортове улеснява по-положителните психологически преживявания и изразява човешки ценности като смирение, хармония, творчество, духовност и жизнено чувство за себе си, което обогатява ежедневието“, каза той.

Той добавя, че тъй като участниците в екстремните спортове е трудно да изложат опита си в думи, изследователите трябва да възприемат нов подход към разбирането на информацията.

„Вместо теоретичен подход, който може да направи преценки, които не отразяват натрупания опит на участниците в екстремни спортове, ние предприехме един феноменологичен подход, за да гарантираме, че сме разбрали правилно“, каза той. „Това ни позволи да се съсредоточим върху преживяното от екстремния спорт с цел да обясним теми, които съответстват на опита на участниците“.

„Чрез това ние успяхме да концептуализираме за първи път такива преживявания като потенциално представляващи усилия на ръба на човешките възможности, когато се прави избор да се заемеш с дейност, която при определени обстоятелства може да доведе до смърт“, каза той. „Въпреки това, подобен опит показва, че е положителен за живота и потенциала на отделната личност“.

Екстремните спортове имат потенциала да предизвикат необичайни състояния на съзнанието, които са едновременно мощни и смислени, според изследователите.

„Тези преживявания обогатяват живота на участниците и дават по-нататъшен поглед върху това какво означава да си човек“, каза Швайцер.

Учените са категорични: ако опитате да се изправите пред страховете си, това ще ви направи по-силни и в ежедневния живот. Ще се научите да преодолявате бариерите и подсъзнателните страхове, които ви спират. Ще разгърнете потенциала си без да се боите, а това води до постигане на по-добри резултати във всички направления.

В материала са използвани данни, публикувани в Psychology of Consciousness: Theory, Research and Practice.

- реклама -