Какво е това?

Малък остров в Адриатическо море, разположен край бреговете на Хърватия, получава все по-голямо внимание в последно време.

Намиращ се в архипелага Шибеник на Далматинското крайбрежие, неговата площ от 1.4 кв. км е изцяло покрита с мрежа от каменни стени, посочва Amusing Planet.

Когато се гледа от въздуха, островът с овална форма, наречен Baljenac, (също и Bavljenac), прилича на гигантски пръстов отпечатък с дълги линии от ниски стени, наподобяващи линиите по човешката кожа на ръцете.

Подобно на много западноевропейски страни, като Ирландия, Англия и Шотландия, голяма част от района на Хърватия и нейната брегова линия е изпълнена с каменни стени.

Това строителство датира от векове и са използвани в миналото, за да отбележат границите между прилежащите земеделски земи.

Стените са изградени без хоросан, които да държи камъните заедно. Вместо това строителите внимателно подбират камъни и ти поставят плътно един до друг, като парчетата от пъзел.

 

Много от бреговата линия на Хърватия се характеризира с карстов релеф – с други думи, скалист. За да се култивира този скалист терен, фермерите старателно подбирали камъни от почвата и след това ги използвали за изграждането на стени около геометричните парцели, което създавало мрежи, които в някои случаи се простирали на километри.

На Baljenac, който е дълъг само половин километър,  тази мрежа се простира на 23 км. Наскоро хърватското правителство поиска от ЮНЕСКО да включи острова и неговите каменни стени в техния списък на световното културно наследство.

Освен определяне на земеделските граници, стените също така пазят от силните ветрове, известни като „бура“, което прави отглеждането на култури възможно на откритите места по крайбрежието.

 

На Pag – продълговат остров с най-дългата плажна ивица в Адриатическо море, земеделските производители са построили дълги стени, чиято кумулативна дължина е повече от хиляда километра.

- реклама -