Какво е състоянието на язовирите у нас?

Какво е състоянието на язовирите у нас? Министерството на околната среда и водите (МОСВ) следи наличните обеми вода в комплексните и значими язовири, които са 52 броя, показва справка на министерството.

Сумата от наличните в тях завирени обеми към

19 юни е 5039.5 млн. м3 , и представлява 77.1 % от сумата от общите им обеми, посочват от МОСВ. Наличните в тях завирени обеми за питейно-битово водоснабдяване са 85.3 % от общия им обем, за резервно питейно-битово водоснабдяване – 35.6 % от общия им обем, за напояване – 62.8 % от общия им обем и за енергетика – 85.3 % от общия им обем.

Според справка от „Напоителни системи“ язовир „Панчарево“ прелива с 20,5 м3/ сек. Постъпващият приток в язовира на 19 юни е 20,404 м3/ сек. Размерът на дневния разход и прелялото количество се равняват на 20,821 м3/сек. Наличният обем в язовира е 5,0432 млн. м3, което представлява 78,01% от общия му обем.

Язовир „Пчелина“ прелива с 21,601м3/ сек.

Постъпващият приток в язовира на 19.06.2023 г. е 21,644 м3/ сек. Размерът на дневния разход и прелялото количество се равняват на 21,644 м3/сек. Наличният обем в язовира е 54,5 млн. м3, което представлява 100,55% от общия му обем.

По данни на ВиК Перник язовир „Студена“ се изпуска контролирано с 5,5 м3/ сек. Постъпващият приток в язовира на 19.06.2023 г. е 2,572 м3/ сек. Размерът на дневния разход, загубите и изпуснатото количество се равняват на 6,206 м3/ сек. Наличният обем в язовира е 24,227 млн. м3, което представлява 96,14% от общия му обем.

Речните нива ще се понижават или ще останат

без съществени изменения днес и през следващите три дни, съобщават още от МОСВ. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Утре опасни метеорологични прогнози в страната не се очакват.

През изминалото денонощие речните нива в по-голямата част от Дунавския басейн са се понижили.  В резултат на валежи са се повишили речните нива във водосборите на реките Янтра и Русенски Лом. Повишили са се речните нива в долните течения на реките Искър, Вит, Осъм, Янтра и Русенски Лом.

В Черноморския басейн през изминалото денонощие

нивата на наблюдаваните реки в басейна са останали без съществени изменения или са се понижавали. Водните количества на реките в басейна са под праговете за средни води и около праговете за ниски води.

Без съществени изменения са останали

речните нива в Източнобеломорски басейн.

В Западнобеломорски басейн през изминалото денонощие нивата на наблюдаваните реки са се понижили или са останали без съществени изменения.

Ремонт на язовир „Ясна поляна“ в област Бургас

Днес ще бъде спряно водоподаването в няколко населени места на територията на Бургаска област заради строително – монтажни работи за временно укрепване на носещата конструкция на резервоара за питейна вода на язовир „Ясна поляна“. На 20 юни от 7:00 до 19:00 часа без вода ще бъдат абонатите в Средец и дванайсет села.

Възможни са и аномалии във вилните селища „Дюни“, „Свети Тома“, Аркутино, както и в Лозенец, Синеморец, курортните градовете Приморско, Китен, Царево и др, съобщиха от ВиК – Бургас.

По последни данни наличният обем в язовир „Ясна поляна“ е 32,320 млн. кубични метра вода.

Пет язовира във Варненско са в рисково състояние

Състоянието на пет язовира в региона е рисково, съобщи областният управител на Варна в оставка Марио Смърков. Той уточни, че общият брой на тези съоръжения в областта е 83.

Рисково е състоянието на язовир „Тутраканци 1“, който е оценен с първа, висока степен на потенциална опасност. Негов собственик е община Провадия. Нивото на водата се поддържа на кота „мъртъв обем“.

Другият рисков е язовир „Юнец“ в землището на едноименното село в община Долни чифлик. Съоръжението последно е проверявано през октомври и е констатирано, че по короната има наличие на коловози по цялата дължина. Язовирът е собственост на физическо лице, на което са дадени предписания.

Язовир „Вълчи дол“ също е класифициран с първа степен на опасност, понеже няма основен изпускател, в същата категория попада и „Средно село“ в община Ветрино. В критично състояние е язовир „Елешница“, който е собственост на „Напоителни системи“.

Ако язовирът не бъде ремонтиран, при по-интензивни дъждове може да наводни населените места в района. Риск би имало за три населени места по поречието на река Елешница – Гроздьово, Нова Шипка и Дъбравина. За БТА от „ВиК – Варна“ допълниха, че в момента няма никакъв риск градът да остане без питейна вода.

Язовир „Йовковци“ във Великотърновска област  е с пълен обем

Язовир „Йовковци“ е с пълен обем, достатъчен за водоснабдяване поне за три години напред, каза Илиян Илиев, управител на ВиК „Йовковци“- дружеството, стопанисващо водното съоръжение.

От язовира своето питейно-битово водоснабдяване набавят градовете Велико Търново, Горна Оряховица,

Лясковец, Полски Тръмбеш, Дряново, Елена, Златарица и селищата в района. Към момента водният стълб на язовира е 1,37 метра под преливника, така че опасност от преливане няма,

посочи Илиев. Той уточни, че въпреки обилните валежи в района през последните седмици качеството на водата, която се ползва за питейни нужди, е отлично.

Язовирите в Добричко са с достатъчно свободни обеми

Регулярно се следи нивото на водоемите на територията на област Добрич, като нито един от тях не се ползва за питейно-битови нужди, всички са регистрирани със стопанско предназначение. Всички водоеми са с достатъчно свободни обеми. Най-големият язовир на територията на област Добрич е „Одринци“. Неговият общ обем е 24 млн. кубични метра вода, като към днешна дата заетият обем е едва 2 млн. и 200 кубика. Язовирът има достатъчно свободен обем да поеме води от каскадно разположени язовири, при възникване на необходимост от контролирано изпускане.

Общо 33 милиона кубически метра вода има в язовир „Дяково“, община Дупница

Обемът на язовир „Дяково“ е общо 35 милиона и 400 хиляди кубически метра, в момента в него има 33 млн. куб. м вода.  Около 2,5 милиона кубика от язовира се държат превантивно на свободен обем, обясниха от „Напоителни системи“. Заради обилните дъждове пред последните дни на миналата седмица, от ръководството на „Напоителни системи“ в Дупница още преди повече от десет дни са спрели водохващанията на реките Отовица, Джерман и Бистрица, за да не се препълва язовирът.

Замътване на водите на  извор „Златна Панега“

В част от общините Ябланица и Луковит е спряно водоподаването поради замътване на извор „Златна Панега“, съобщи областният управител на Ловеч Светослав Славчев. По думите му след обилните валежи петък и събота е влошено състоянието на водоподаването откъм водоизточниците на водопровода „Златна Панега“, който захранва селата Златна Панега, Орешене, Добревци, Дъбравата, Батулци в община Ябланица, както и луковитските села Румянцево, Петревене, Беленци, Тодоричене и част от града.Водоподаването ще бъде възстановено след избистряне на водоизточника.

Язовир „Огоста“ край Монтана се изпуска контролирано

Язовир „Огоста“ се изпуска контролирано с по 70 кубически метра в секунда и не създава опасност за хората в Монтана и по поречието на река Огоста,

съобщи за БТА областният управител на Монтана Валери Димитров.

След интензивните валежи в нощта на 16 срещу 17 юни притокът в язовира достигна 300 кубически метра в секунда и за момент превишаваше значително разхода. Днес приток и разход са изравнени – по 70 кубически метра в секунда, а нивата на реките, които се вливат в язовир „Огоста“, са намалели значително.

Питейният язовир на Монтана и Враца „Среченска бара“ е пълен

Питейният язовир „Среченска бара“ в Стара планина, от който се водоснабдяват Монтана, Враца,

Берковица, Вършец, Мездра и други селища от Северозападна България, е пълен догоре,

съобщи инж. Валери Иванов, управител на ВиК-Монтана, дружеството, което стопанисва водохранилището.

Чрез водохващанията в язовира се подава толкова вода, колкото е нужна да се поддържа пълният му обем от 15,5 милиона кубически метра, без да прелива и да застрашава селища и инфраструктура в близост до него.

Язовирите в област Разград са под постоянно наблюдение

Язовирите на територията на област Разград са под постоянно наблюдение и контрол, съобщи за БТА областният управител Драгомир Златев.

Той посочи, че не са постъпвали сигнали за критични ситуации или проблеми с водоемите, намиращи се в региона след падналите през последните дни валежи.

По думите му няма застрашени населени места и обекти от инфраструктурата.

В язовирите в областта, които са общо 37, е осигурен достатъчен свободен обем и няма опасност от неконтролирано преливане. Той отбеляза, че река Бели Лом също има осигурена нормална проводимост.

Нивото на язовир „Бели Искър“ край Самоков е в допустимата си норма

Нивото на язовир „Бели Искър“ край Самоков е в допустимата си норма и е под постоянно видеонаблюдение, казаха от отдел „Комуникации“ към Софийска вода. Язовирът в момента е със завирен обем  11 112 900 кубични метра, при максимален допустим обем от 15 080 000 кубични метра. Нивото на язовира се следи непрекъснато и се поддържа на максимум два метра под кота преливен ръб.

Валежите от дъжд облекчиха водния режим в Омуртаг

Валежите от дъжд облекчиха водния режим в Омуртаг; в област Търговище няма много населени места без вода. Наличният обем в язовир „Тича“, който снабдява с питейна вода Търговище, е 225,128 млн. куб. метра вода.

Общият обем на водоема е 311,800 млн. куб. м вода, каза управителят на „ВиК“ – Търговище Явор Миланов. Другият такъв водоем на територията на област Търговище е язовир „Ястребино“ край Антоново. Общият му обем е 62, 300 млн. куб. м вода, а наличният към днешна дата е 39, 497 млн. куб. метра. При него средният денонощен приток и разходът са изравнени, показват данните.

Язовири в аварийно състояние в област Шумен няма

Язовири в аварийно или предаварийно състояние в област Шумен няма, съобщи областният управител проф. Христо Христов.

Наличният обем в язовир „Тича“, който снабдява с питейна вода градовете Шумен, Търговище, Велики Преслав и селата Дибич, Белокопитово и Панайот Волов, е около  225 млн. куб. метра вода, което е близо 72 процента от общия обем на язовира, който е 311,800 млн. куб. метра вода.

- реклама -