Северна Корея

Какво е да си жена – войник в армията на Северна Корея

Всяка нощ в продължение на 10 години Ли Со Йон, заспива в долната част да двуетажно легло. В стаята с нея има още 50-на жени. Така започва разказа за една северно корейска жена, дала най-хубавите си години на армията.

Ли Сон разказва, че изнасилванията сред военните редици на Пхенян, която е четвъртата по големина армия в света били част от обичайното ежедневие. Нивата на стреса били толкова високи, че само няколко месеца след като облякла униформата, тя загубила месечния си цикъл. И съвсем не била единствената – това се случвало масово на жените военни в Северна Корея.

До леглото си всяка от тях имала малко шкафче, в което да държи униформата си.

Задължително било върху него да има две снимки в рамки – на Ким Чен Ир и на неговия син Ким Чен Ун.

Макар вече от няколко години да не е в армията, Ли Сон все още усеща в спомените си миризмата от бетонните спални помещения. „Матраците, върху които спяхме бяха пълни с оризови шушулки. Ние се потяхме доста и миризмата се впиваше в тях, а те не се сменяха с години“, разказва тя. Причината за това била и липсата на топла вода, което принуждавало военните със седмици да не се къпят.

„За нас като жени едно от най-тежките неща беше, че не можем да си вземем нормален душ. Те бяха свързали с тръба един горски поток край нашата казарма и от там черпехме директно вода. Много пъти през тази тръба са влизали жаби и змии“, продължава ужасяващия си разказ бившата униформена.

От 2015 в Северна Корея е въведена 7-годишна задължителна военна служба за жените

Ли Со Йон днес е на 41 години. Дъщеря е на професор, университетски преподавател. В армията попада когато е на 17, защото е поблазнена от гарантираната порция храна всеки ден. Всъщност след настъпилия в страната глад през 90-те, много жени обличат военната униформа именно по тази причина – за да се спасят от гладна смърт.

Дневният режим за мъжете и жените в армията на Северна Корея е еднакъв – физическите натоварвания били с една идея по-леки, но за сметка на това дамите трябвало да готвят и да чистят в казармите.

Постоянните тренировки и намаляващите порциони храна незабавно давали ефект върху телата на военните.

„След около 6 месеца, максимум година менструацията на повечето от нас спря, заради стреса и липсата на достатъчно храна и полезни вещества. Всъщност тъжната истината е, че много жени в армията се радваха на липсата на месечен цикъл, защото си представяха при тези ужасяващи условия как биха се справили“, разказва тя. В същото време армията не предоставяла санитарни материали за жените и те били принудени често да използват многократно наличните им такива.

В много от казармите нямало дамски тоалетни и по-слабия пол в армията трябвало да изчаква мъжете и едва след това им се полагало да влязат и те. Друг интересен факт – нито една жена не си е признала, че е била изнасилвана в армията, но всички разказват как се е случвало редовно на други. Това се обяснява с консерватизма на обществото в страната.

Задължителната военна служба е за дамите, навършили 18 годишна възраст. С нейното въвеждане, властта в Пхенян обяви, че ще прави специални санитарни доставки в казармите, за да улесни живота на жените в униформи. Според последните информации, Ким Чен Ун дори е наредил на корейките в армията да се доставят и кремове за лице – неотдавна самия той посети козметична фабрика и обяви амбициите си индустрията на Северна Корея да бъде конкурентна на световни брандове като Ланком, Шанел и Диор.

В следствие на въведената задължителна военна служба, в момента около 40% от жените в Северна Корея са в армията. Очаква се техния брой да расте, като се има предвид, че изискването е само от 2 години.

За мъжете пък задължителната военна служба е 10 години – най-дългата в света. Единствените, които могат да бъдат освободени от казармата са талантливи младежи с постижения в спорта, музиката и науката.

източник: BBC

- реклама -