Хю Хефнър

Какво е да изживееш мечтите на другите? Животът на Хю Хефнър и неговата революция

Създателят на мъжкото еротично списание „Playboy“ Хю Хефнър си отиде от този свят в сряда, 27.09.2017г., на 91-годишна възраст.

За Хефнър се знае много – все пак той е пионер в област, която в средата на миналия век е табу – сексуалната свобода.

Какво ни даде индустрията на Playboy и какво завеща нейният създател с целия си живот? Ето кратка история на една постигната мечта.

Синът му Купър Хефнър разказва:

„Баща ми водеше изключителен и влиятелен живот като медиен и културен пионер и като водеща фигура на някои от най-значимите социални движения на нашето време в застъпничество за свободното слово, гражданските права и сексуалната свобода„.

РАННИ ГОДИНИ

Хю Марстън Хефнър е роден на 9 април 1926 г. в Чикаго, Илинойс. Той е първият от двама синове, родени в семейството на консервативни протестанти, чиито корени идват право от масачузетските пуритани.

В училище неговото IQ (твърди се, че е било 152) бързо се оказва по-впечатляващо от амбициите му, а учителите го наричали „неентусиазиран“. Но Хеф, както е наричан още тогава, започва да се занимава с извънкласни дейности и открива своето призвание.

В гимназията основава училищен вестник със статии и карикатури и често помества въпроси, които засягат съучениците му.

След дипломирането си през 1944 г., Хефнър се постъпва в армията като пехотен журналист и продължава писането и създаването на карикатури за военни вестници до своето уволнение през 1946г. След това в Чикаго започват да се оформят идеите му, които по-късно ще се превърнат в сп.“Playboy“.

 

ИЗКУСТВО И АНАТОМИЯ

След службата в армията, Хефнър прекарва лятото, вземайки уроци по рисуване в Института по изкуствата в Чикаго, които включват и анатомията на тялото. През свободното си време Хю рисува карикатури за местния ежедневник и редактира хумористичното списание на Института. Той помества нова рубрика в списанието – „Студентка на месеца“.

По време на обучението си в Северозападния университет Хефнър се фокусира върху въпроса за личната свобода и и пише доклад за сексуалните закони в Америка. Там среща бъдещата си съпруга Милдред Уилямс, от която по-късно има две деца – Кристи и Дейвид. Развеждат се през 1959 г.

СТАРТЪТ НА ЕДНА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА КАРИЕРА

След колежа Хю Хефнър изпитва затруднения в продажбата на карикатурите си. През 1951г. започва работа като копирайтър в голямо мъжко списание, известно със своите статии и илюстрации.

След две години, когато списанието мести офисите си в Ню Йорк, Хефнър иска повишение от 5 долара, което му бива отказано. Хеф остава в Чикаго, решен да създаде собствено мъжко списание.

РАЖДАНЕТО НА „PLAYBOY“

През 1953 г. Хю успява да събере 8 000 долара от близки и приятели, включително, заема 1 000 долара от своята майка, и през декември същата година успява да издаде първия брой на сп.“Playboy“, създаден на кухненската маса в апартамента му. Той включва закачлива гола снимка на Мерилин Монро, а останалото е история.

Списанието дори не упоменава датата на издаване, защото Хефнър не е сигурен, че ще има втори брой. Но това известно първо издание става хит с повече от 50 000 разпродадени копия и печели достатъчно пари, за да бъде гарантирано следващо. Успешната формула на съчетаване на снимки на красиви жени, съвети за начина на живот и литература, му гарантира продажби от милион копия месечно до края на 50-те години на миналия век.

ДА ИЗЖИВЕЕШ МЕЧТАТА СИ

1970-те се оказват златни години за списанието и за Хефнър, който прави компанията публично дружество, тъй като тиражът достига 7 милиона копия месечно. Именията „Playboy“ в Чикаго и Лос Анджелис се превръщат в легенда, а в личния самолет на Хефнър се помещават дискотека, спално отделение за 16 души и неговото лично кръгло легло.

След края на десетилетието списанието претърпява някои поражения заради появата на нови списания, оформени по-добре графично.

80-те – СЪДБОВНИ ГОДИНИ

80-те години на миналия век са време на големи промени за Хефнър. Рецесията и по-консервативните разбирания за ценност по времето на Рейгън взимат своите жертви. През 1985 .г Хю претърпява удар, който самият той нарича „удара на късмета“. Той орязва някои от своите проекти, пътувания и забавления.

През 1988 г. Кристи Хефнър поема контрола върху корпорацията на баща й. През 1989 г. Хю сключва брак за втори път с дългогодишната си приятелка Кимбърли Конрад – бивша Плеймейтка. Двойката има двама синове, родени съответно през 1990г и 1991г. Въпреки че се разделят през 1998г., официално се развеждат едва през 2010 г.

ПО-КЪСНИ ГОДИНИ

През последните години Хефнър се задълбочи в работата си за списанието, особено след като дъщеря му Кристи се оттегли от управлението през 2009г. Той отново превръща компанията в частно дружество, откупувайки я за 207 милиона долара, което му гарантира пълния контрол върху изданията.

На Бъдни вечер през 2010 .г той обявява годежа си с 24-годишната тогава плеймейтка Кристъл Харис. Сватбата им е планирана за юни 2011 г., но се случва през следващата година.

ЖИВОТ КАТО НА КИНО

Онзи първи брой на списанието с Мерилин Монро превръща Хю Хефнър в обществен и сексуален революционер. И след всички „зайчета“, плеймейтки и приятелки, Хефнър мечтае да остане близо до Монро във вечността.

Той купува гробницата до тази на Мерилин Монро в гробищния пак „Уестууд вилидж“ в Калифорния, където планира да бъде последното му място за почивка.

Отразявайки собствения си живот, Хю Хефнър веднъж казва:

„Интересното е как един човек чрез изживяването на  собствените си фантазии, преживява и илюзиите на толкова много други хора“.

Източник: ABC News

- реклама -