Какво да си купим по-евтино от Гърция

Какво да си купим по-евтино от Гърция.

Екип на NOVA провери къде е повече на сметка да се пазарува за Великден, като сравни цените в Гърция. Особено в контекста на тавана на цените при някои от основните хранителни продукти, които преди дни въведоха гръцките власти.

Първа спирка – фермерския пазар в Офринио. Гид на екипа ни е Мариана Томова. Втора година семейство Томови живеят в Офринио. От Пловдив са, но се прибират веднъж на няколко месеца.

Започваме да пълним Великденската кошница с продукти, които ще са ни нужни за зелената салата, която е популярна както у нас така и в Гърция. 100 грама маслини струват 60 цента.

В Петрич същия сорт маслини  излизат 1,27лв. И така за зелена салата в Гърция дадохме 4,10 евро. А в Петрич – 8,37лв. Най-съществена разлика има в цените на маслините, доматите и краставиците. На юг са по-евтини. Докато при нас марулята и репичките са по на сметка.

Търговските асоциации припомнят отново, че  на всяко намаление трябва да се посочва предишната цена на стоката и следва да бъде най-ниската цена за същата стока за 30 дневен период от време, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Ако се предлага намалена цена на повече от 60% от наличните стоки в търговския обект, показването на предоставения процент на намаление е задължително да бъде  на видно място.

Издаването на касова бележка е задължително, а плащане в брой на сума по-голяма от 500 евро е забранено, според новия закон, който влезе в сила от новата година. Големите суми трябва да минат през картово или друг вид електронно разплащане. Глобата за търговеца е в размер два пъти стойността на стоката.

- реклама -