Какво да правим при гръмотевична буря? (съветите на БЧК)

Съвети какво да правим при гръмотевична буря публикува БЧК.

Ето какво гласят те:

  • Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.
  • Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете като плътно прилепите крака. Наведете главата си надолу и притеснете колене към гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените. Дръжте се на разстояние от съседа си.
  • Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети – те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Къде да се подслоним?

enlightenedПодходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

enlightenedАко бурята Ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф в морето – бързо се отправете към брега.

enlightenedКогато се намирате в къща или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците.

enlightenedСтойте далеч от чешми, балконски врати и прозорци.

enlightenedПо време на пътуване с кола приберете антената на автомобила. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите, ако са обгорели, могат да се спукат.

enlightenedАко почувствате изтръпване на части от тялото в резултат на ел. напрежение, незабавно легнете на земята.

enlightenedЗа защита от пряко попадение на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.

enlightenedПри градушка незабавно потърсете подслон. Големите ледени късове могат да Ви причинят травми и наранявания.

Металите привличат мълниите

Земната или водната повърхност, металите привличат тока на мълнията. Тя си намира мястото с най-ниско съпротивление. Това може да се окаже точка в междублокови пространства и на всякакви най-неочаквани места“, коментира в студиото на Нова телевизия експертът по мълниезащита Радослав Калчев.

По думите му мълнията, която се развива на височина до 20 километра височина е стъпаловидно явление. „Където и да сме на открито – мястото е опасно. Затова търсим някакво закрито пространство“, посъветва Калчев. И допълни: „Ако извадим от контекста всички легенди и разкази, които битуват в експертните среди – нещата са много по-логични и прости. Обица, халка и други метални неща по нашето тяло могат да привлекат мълния, ако е на няколко сантиметра от нас. Ако сте с чадър, мълнията трябва да удари на поне два метра“. По време на такива бури не трябва да се използва и вода от водопровода.

Източник: dariknews.bg

Вижте още

Мълния удари 30-годишен мъж в „Младост“

- реклама -