Какво да правим, ако банкомат глътне картата ни?

Какво да правим, ако банкомат глътне картата ни? Тази ситуация не е рядкост у нас, като се има предвид, че българинът често използва услугите на банкомат. А броят на устройствата на 100 хил. души е над средния за ЕС.

Случвало ли ви се е при теглене на пари от банкомат устройството да „глътне“ банковата ви карта? Тази ситуация не е рядкост у нас, като се има предвид, че българинът често използва услугите на банкомат, а броят на устройствата на 100 хил. души е над средния за ЕС.

Защо банкоматът „гълта“ карти?

Различните са причините, поради които пластиката бива „глътната“.

  • Ако сте забравили пин кода си и направите три поредни грешни опита да го въведете, тогава устройството прибира картата.
  • Ако тя е с изтекъл срок на годност, също ще остане в банкомата.
  • При положение че се забавите да приберете картата си, след като сте теглили пари, банкоматът я „гълта“, смятайки я за забравена.

Съществува вариант и устройството просто да е развалено и затова да „прибира“ пластиката.

Как да си върнете картата обратно?

Опитайте да натиснете бутона за отказ на операцията, който обикновено е оцветен в червено. Ако това не проработи, се свържете с банката ви, обяснете ситуацията и изчакайте инструкции.

По протокол картата ви ще бъде блокирана, като можете да изчакате да си я получите обратно, което отнема време, или направо да заявите нова карта.

Ако банкоматът е разположен в банков клон

В тази ситуация можете да влезете в банката и да си поиската картата. Ако клонът е на обслужващата ви финансова институция, ще ви поискат документ за самоличност и ще трябва да подпишете формуляр.

Служителите на банки, на които не сте клиент, обаче не са длъжни да върнат картата ви и може да откажат да го направят.

В такъв случай трябва да се свържете с банката издател, за да блокира пластиката и отново – да изчакате да си я получите обратно или да си извадите нова.

Картата е блокирана

При всички положения, след като бъде задържана от устройството, картата ви е блокирана.

За да можете да я използвате отново, трябва да уведомите банката си, за да бъде разблокирана, дори и когато сте я взели сами обратно.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено