Какви са симптомите на маймунската шарка? Говори експертът

Какви са симптомите на маймунската шарка каза проф. Тодор Кантарджиев. Пред NOVA той детайлно обясни как точно бихме могли да разберем, ако сме заразени.

Новата зараза вече започна да буди ужас в света, като в рамките на Европа диагностицираните случаи са над 90. Днес стана ясно, че е открит такъв и в съседка Гърция.

„Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив.

Първите мехурчета се появяват по лицето,

след това по цялото тяло – най-много по ръцете и краката. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Карантината е 21 дни”, обясни проф. Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

Част от заразените в Европа са пътували до Африка

преди да развият симптомите.

„На 6 май агенцията за здравна сигурност на Великобритания докладва за първите случаи. Той е човек, който на 3 или 4 май лети от Нигерия. След това развива заболяването. За другите случаи се обвинява много тесен контакт с инфектирани”. Това обясни проф. Кантарджиев.

По думите му вирусът може да бъде пренасян от гризачи – мишки и плъхове.

„Случаите са с ниска заразност. От 50 контактували с болните е заболял само един. В момента се изяснява начинът на предаване”, каза проф. Кантарджиев.

„След отпадането на мерките за пандемията се пътува много. Големият брой случаи е и благодарение на факта, че от началото на май беше обърнато внимание на медицинските власти за проявата на това заболяване. Сега се изследва повече и се внимава повече”, обясни той.

Рискът за българите бил много нисък. Проф. Кантарджиев смята, че трябва да се засили граничният контрол.

- реклама -