Какви са ползите и недостатъците на сладоледа

Какви са ползите и недостатъците на сладоледа

В разгара на лятото сладоледът е един от най-популярните десерти. По този повод диетолози от САЩ посочват ползите от леденото лакомство, както и неговите недостатъци, пише „Дейли мейл“.

Сладоледът е по-богат на калций и протеини в сравнение с други десерти.

Освен това той съдържа оптимално количество мазнини и не предизвиква силни „скокове“ на кръвната захар, отбелязва диетологът д-р Шели Болс.

Две трети от чаша млечен сладолед съдържат около 12 процента

от препоръчителната дневна доза калций за възрастен човек. Калцият е един от най-важните макронутриенти. Той е отговорен за здравината на мускулите, костите и зъбите.

Освен това някои сладоледи съдържат около шест грама протеини на порция

– приблизително същото количество, колкото в едно яйце.

Експертите отбелязват също, че благодарение на оптималната комбинация от мазнини и протеини

сладоледът не предизвиква твърде рязко повишаване на концентрацията на глюкоза в кръвта.

Предотвратяването на подобни колебания в нивата на захарта намалява риска от развитие на диабет и сърдечносъдови заболявания.

Въпреки това, според диетолозите, със сладоледа не трябва да се прекалява.

Въпреки очевидните му предимства пред други десерти, количеството захар в леденото лакомство остава високо.

Вижте още:

Фидел Кастро подарявал сладолед вместо патрони – Flashnews

В сезона на жегите: Сладоледът разкрива какъв човек сте – Flashnews

Масови проверки за опасен сладолед на пазара – Flashnews

- реклама -