закони
сн. БГНЕС

Какви са първите закони, които внесоха новите депутати

Три нови законопроекта са внесени в деловодството на 45-то Народно събрание, показва справката в сайта на институцията към 17 часа.

Два от тях са от „Демократична България“ и един на „БСП за България“. Левицата е внесла Законопроект за изменение на Закона за местните данъци и такси, но към момента липсват детайли какво предвиждат те.

По-рано бе обявено, че от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ са внесли два проекта за решение, които се очаква да бъдат разгледани в пленарна зала. Единият е свързан със създаването на специална Комисия по ревизията на управлението на кабинета в оставка, а вторият – с предложение за изслушване в пленарната зала на досегашния премиер и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. И двете обаче липсват в интернет страницата на НС.

Законите на ДБ, които в тяхната цялост може да видите ТУК:

В деловодството на Народното събрание е представен проектът на обединението за промени в Конституцията на Република България. Законопроектът е подписан от всички 27 депутати от “Демократична България” и продължава събирането на необходимите за внасянето му поне 60 подписа. Проектът предвижда поставяне на главния прокурор под демократичната отчетност на Народното събрание и избор на нов главен прокурор на мястото на Иван Гешев, окончателно реформиране на Висшия съдебен съвет като орган на съдийско самоуправление с намалена квота на парламента, въвеждане на пряка конституционна жалба, създаване на конституционно основание за провеждането на лустрация.

В деловодството от ДБ са внесли и проект за промени в Изборния кодекс. Пакетът от законопроекти, свързани с електронното управление, и инициативите за закриване на специализираните съдилища и прокуратури и преобразуване на антикорупционната комисия предстои да бъдат внесени по-късно, обясниха от партията. Сред тях е и избор на нова ЦИК, която да има статут на независим професионален орган, а мандатът на настоящата комисия да бъде прекратен. С проекта се предлага и въвеждане на гласуване по пощата. Предвижда се то да се провежда на всички избори, с изключение на местните, като бюлетините се изпращат чрез пощенски оператор или куриер. Самото пощенско гласуване ще се провежда в период от не по-малко от 14 и не повече от 25 дни, определен от ЦИК, и ще приключва пет дни преди деня на изборите. В закона е предвидено и отпадане на тавана от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС.

- реклама -