насилие баща момиче пребито Варна

Какви са механизмите за правна помощ в случаите на домашно насилие?

Държавата явно заяви волята си за справяне с проблема за домашното насилие.

Това каза пред БНР директорът на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева.

В пъти повече заявления за правна помощ от лица,

пострадали от домашно насилие, са постъпили в бюрото след подписан меморандум между Министерството на правосъдието, МВР,

Националното бюро за правна помощ и адвокатските съвети,

към които има разкрити регионални центрове за консултиране, съобщи тя. По думите ѝ този механизъм работи много добре.

По проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, Бюрото дава правни консултации на лица, живеещи под прага на бедност. Има пилотни центрове в три области – Велико Търново и Стара Загора, а в мобилните екипи участват и ромски медиатори.

„За миналата година имаме 16 спасени жени по този проект, по който работим, а от 16 март, когато подписахме меморандума, до 15 септември има подадени 35 заявления, в сравнение с предните два месеца на годината, където са подадени само две. Хората трябва да бъдат окуражавани да търсят помощта, а обществото трябва да е непримиримо“, коментира Илиева в предаването „Хоризонт до обед“.

Как пострадалите могат да достигнат до помощта на Националното бюро за правна помощ?

„Единият начин е като отидат лично до регионалния център за консултиране. Такива центрове има в 18 града в страната. Другият начин е чрез взаимодействието с МВР и други институции. Меморандумът, който подписахме, касае точно тези изнесени консултации, които дават адвокатите на място в районните полицейски управления, кризисните центрове, болничните заведения и други институции, които имат отношение към този проблем.  Адвокатските съвети поддържат списък с дежурни адвокати по домашно насилие. Бюрото прие нарони указания за този вид правна помощ.“

За лицата в обхвата на Закона за правната помощ това консултиране е безплатно, уточни Наталия Илиева. Тя припомни, че вече е скъсен и срокът за произнасяне по молбите за оказване на правна помощ.

Мобилно приложение за пострадали от домашно насилие ще съдържа информация по региони към кои институции могат да се обърнат. То ще бъде факт към края на годината и ще може да се инсталира на всички мобилни телефони.

Националният телефон за правна помощ – 0700 18 250, работи от 9 до 17 часа.

- реклама -