Ердоган може да управлява еднолично Турция при извънредното положение

При извънредното положение, което бе обявено в Турция снощи, президентът Ердоган на практика може да ръководи държавата еднолично, пише агенция ДПА.

Мярката разрешава на президента и правителството да заобикалят парламента в прокарването на нови закони, както и да по своя преценка да ограничават права и свободи.

Ердоган обяви три месеца извънредно положение в Турция

Aftermath of attempted coup d'etat in TurkeyВ неговите ръце е управлението на армията, пътищата, движението, правата на гражданите, като той може да издава укази за всякакви ограничения.

При извънредно положение Конституцията на Турция позволява налагането на вечерен час за населението, както и да бъде наложена забрана за събирания и протести, както по улиците, така и на закрито.

Властта ще може да контролира медиите.

Вестници, списания и книги могат да бъдат забранени или издаването им да става само след одобрението и с разрешение на властите.

Продължава чистката в Турция

Ердоган ще може да контролира всяко излъчване и публикуване на текстове, изображения, филми, видео и аудио съдържание по радиата и телевизиите.

Службите за сигурност могат да обискират лица, автомобили, недвижими имоти и да конфискуват потенциални доказателства без излишно разрешение.

Aftermath of attempted coup d'etat in Turkey

Държавата поема пълният контрол на движението по суша, въздух и вода.

Извънредното положение дава право пътния трафик да бъде забраняван в определени зони и периоди. Освен това властите могат да евакуират и ограничават достъпа на хора в някои райони.

Конституцията разрешава след изтичане на срока на извънредното положение, то да бъде удължено с още шест месеца.

 

- реклама -