Какви нови умения ще придобием след кризата от Covid-19?

Откакто се превърна в световен феномен през февруари, коронавирусът завладя света и коренно промени ежедневието ни. Милиарди прекараха месеци под карантина в домовете си, самоизолирани от останалите хора. Цели градове бяха затворени. Човекът обаче е много адаптивен по природа и бързо намери начин да се приспособи към новите промени. Пандемията помогна на много хора да придобият умения, които ще им помогнат да оцелеят във времето на COVID-19 и в бъдеще. Ето някои от тях:

Управление на времето

Откакто започна разпространението на коронавируса, много хора бяха принудени да променят графика си драстично, за да се съобразят с различни фактори – въведените часовете за пазаруване, онлайн обученията или работенето от вкъщи. Резултатът е колективна способност за ефективно управление на времето.

Приготвяне на домашна, вместо купена храна

Много хора откриха в готвенето ново хоби, а други използваха времето у дома да усъвършенстват уменията си. Страхът от заразата и съмнението в безопасното приготвяне на храната в ресторантите, накара мнозина да се развихрят в кухнята. А доказателство за това са безбройните снимки на домашно приготвени храни, които хората споделят в социалните мрежи.

Създаване на домашни козметични процедури

При затворени салони дамите бяха принудени да влязат в ролите на фризьори и маникюристки. Други пък си направиха домашни козметични продукти като маски за лице, кремове за подхранване на кожата и др. Резултатът е движение, което се стреми към изцяло естествена грижа за кожата в домашни условия.

Справяне с различните емоции

Коронавирусът промени начина, по който живеем, а тази промяна до голяма степен повлия на емоциите на всички. Независимо дали става въпрос за чувство на безпокойство или скръб, хората трябваше да намерят начини да обработят новите емоции. В резултат приложенията за медитация набраха голяма популярност, тъй като включват успокояващи дейности като готвене и рисуване.

Разпознаването на фалшивите новини

Преди пандемията доверието в медиите беше на много ниско ниво, но сега хората търсят информация по въпроса от журналистите толкова често, колкото от здравните служители. Разбира се, през този период не липсваха фалшиви новини и конспиративни теории. Но ние като общество ставаме по-добри в четенето на истински новини и лесно разпознаваме фалшивите сред тях.

Поддържането на социални контакти

Въпреки социалната дистанция и забраните за събиране на големи групи на едно място, хората станаха все по-креативни и иновативни в намирането на начини за поддържане на социалните контакти. Благодарение на технологиите, семейства успяха да празнуват най-различни поводи от рождени дни до сватби.

Планиране на бюджета

Пандемията хвърли света в глобална рецесия, което означава, че много хора са загубили значителна част от своите доходи, докато битовите сметки продължават да се трупат. В резултат на това повечето трябваше да намерят начини да  натрупат спестявания и да планират бюджета си, вместо да го харчат пари за ненужни вещи.

Спортуване у дома

Все още ли имате нужда от фитнес зала? Отговорът за някои е „не”. Голяма част от хората използваха карантината, за да поддържат формата си, а други да постигнат мечтаната фигура. Оказа се, че домът ни предлага всички удобства на фитнес залите. Тубите с вода се превърнаха в тежести за вдигане, а стълбите – в пътека за бягане. Много треньори се включиха с онлайн тренировки, които могат да послужат мотивиращо на онези, които все отлагат тренирането.

Оценяване на малките неща           

Преди пандемията сме приемали много неща за даденост – прегръдката, излизането с приятели, разходките в парка. Тези неща ни бяха отнети за известно време, но извънредната ситуация ни помогна да ги ценим още повече.

 

- реклама -