woman hand open empty purse looking for money for credit card debt, bankrupt concept

Какви доходи получаваме спрямо германците

Какви доходи получаваме спрямо германците?

Най-високо ниво на БВП на човек от населението спрямо европейците постигаме в началото на 1970-те години, сочи анализ на ИПИ.

По първоначални данни за 2022 г. брутният вътрешен продукт на човек от населението по паритет на покупателна способност в България достига 59% от средните нива за Европейския съюз. 

Това е сравнението, което най-точно описва процеса на догонване на средноевропейските доходи и стандарт на живот,

тъй като отчита и различията в цените между отделните държави, посочва икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

През последните три години, въпреки връхлитащите кризи от различен характер и продължителната политическата нестабилност, догонваме с по 2 пр. пункта на година.

Когато официално се отчетат и данните от преброяването на населението – съответно се ревизира населението в страната надолу, показателят ще прескочи границата от 60%.

Тази граница, при всички условности на данните в дълъг период, най-вероятно е и историческият максимум за страната.

Достигането на границата от 60% е следствие от две поредни десетилетия на устойчив ръст на родната икономика, обяснява икономистът. 

Първото е от 2000 до 2010 г., когато БВП на човек по паритет на покупателна способност нараства от 29% до 45% спрямо средното за ЕС.

Второто е до 2020 г., когато добавяме нови 10 пр. пункта и достигаме 55%.

Това е период от 20 години, в който почти неизменно догонваме европейските икономики.

Интересно е, че макар третото десетилетия да започна с поредица от кризи, както и продължителна политическа нестабилност, икономиката ни продължава да дърпа напред.

Тук политиците ще се изкушат да датират растежа спрямо едно или друго управление, но истината е,

че конкурентоспособността и трансформацията на родната икономика в тези две десетилетия държат юздите и успяват да прегазят политическите бъркотии, смята Ганев.

Според него историческите данни позволяват да се правят сравнения с различни страни и региони в период от над 100 години.

Ако се сравним с традиционно богатите страни от Западна Европа например, виждаме, че през по-голяма част от историята сме били на нива от около 35% от техния БВП на човек при отчитане разликите в цените.

Най-високо ниво постигаме в началото на 1970-те години, когато доближаваме 50-те процента.

Това отново е следствие от период на растеж, обвързан с процеса на индустриализация на страната.

В края на 50-те и началото на 60-те години отварят някои от най-големите индустриални предприятия, в т.ч. медодобивният завод в Пирдоп,

който впрочем взе приза за най-голяма компания в България през 2020 и 2021 г.

ИПИ
ИПИ

След средата на 70-те години идват няколко изгубени десетилетия, включително тежко външно задлъжняване в последните години на социализма и неизбежният макроикономически шок, причинен от огромните натрупани дисбаланси.

Така стигаме до „дъно“ от около 25-26% в края на 90-те години.

Към днешна дата картината е много различна, като БВП на човек по паритет на покупателна способност в България спрямо Западна Европа е над 50%, като за пръв път е над 50% спрямо БВП на човек на Германия.

Тази тенденция е ясно видима и в сравнението с Франция. Исторически няколко пъти сме били около или малко над 50-те процента спрямо французите.

На графиката по-долу ясно се вижда изчезването на растежа у нас след средата на 70-те и началото на изгубените десетилетия.

През 1999 и 2000 г. сме едва на 25% от Франция, по подобие и на сравнението с другите западни държави.

След това започват двете десетилетия на растеж, а според предварителните данни за 2022 г. приближаваме границата от 60% спрямо Франция, сочат данните на ИПИ.

„Към всичко това трябва да направим две важни уточнения.

Първото е, че оставаме на последно място в ЕС, като все още сме на около 8-9 пр. пункта разлика от Словакия и Гърция, които също са на дъното в класацията.

Второто е, че дори и в един момент да догоним по БВП на човек в стандарти на покупателна способност да кажем Гърция,

това не означава, че автоматично изравняваме стандарта на живот.

Напротив, брутният продукт измерва текущото представяне на икономиката през дадена година, но не и натрупаното богатство.

Ако дълги години си бил по-богат, то най-вероятно си имал възможността да инвестираш повече във физически и човешки капитал през годините и да постигнеш по-добро качество на живота.

ИПИ
ИПИ

Или с други думи, не просто трябва да настигнеш някой по брутен продукт на човек от населението в дадена година,

но трябва и да задържиш това ниво за да постигнеш устойчива промяна и догонване.

Отчитайки тези две наблюдения, голямото предизвикателство пред страната е дали ще постигнем и трето десетилетие на растеж и догонване, без значителни макроикономически сътресения. Това вече би ни приближило до границата от 70%, при която клишетата „най-бедната“ и „изоставаща“ страна постепенно ще изгубят почва“, заключва Петър Ганев.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено