Инч Хай

Какви анимации гледахме по времето на соца – „Инч Хай, частен детектив“ и „Розовата пантера“

Анимациите по времето на комунизма рядко излизаха извън границите на руските филмчета. Въпреки това обаче понякога гледахме и някои американски сериали. Те намираха място главно в предаванията „Добро утро“ и „Всяка неделя“ по единствената тогава телевизия. Точно такива са двете детективски истории, които ви припомняме днес.

Помните ли „Инч Хай, частен детектив“

Историята на миниатюрния на ръст, но изключително досетлив детектив, вълнува милиони хора по цял свят и е особено популярна у нас по времето на соца.

30-минутният анимационен сериал се излъчва в събота сутрин по NBC от 8 септември 1973 г. до 31 август 1974 г. Той е продуциран от Hanna-Barbera Productions.

От 80-те години на миналия век филмчето се възобновява в кабелната телевизия в САЩ с повторения по Cartoon Express, Cartoon Network и Boomerang.

„Инч Хай, частен детектив“ е една от кратките продукции на студиото и има само 13 епизода.

Главният герой е буквално един инч висок. В своите разследвания той винаги разчита на помощта на племенницата си Лори, която е най-оправната в групата, на нейния мускулест приятел Гейтър и кучето Брейвхарт (Смело сърце) – мързелив и доста страхлив санбернар.

Детективската банда разчита на сериозни за времето си технологични достижения, сред които супермодерния автомобил Хъшмобил. Тази кола доста напомня далечен първообраз на Батмобила години по-късно. Тя се двици изключително безшумно, което я прави идеална за проследяване на нищо неподозиращи престъпници.

Инч Хай работи за детективската агенция „Финкертън“. Името ѝ е дадено по подобие на реалната Национална детективска агенция „Пинкертън“ – първата частна американска охранителна и детективска агенция, основана от Алън Пинкертън през 1850 г.

В историята на Инч Хай шефът г-н Финкертън постоянно мечтае за деня, в който ще уволни своя детектив дребосък, но моментът за това така и не настъпва.

Тъй като е едва един инч висок, Инч Хай може да се скрие на най-странните и невероятни места, за да се приближи до злодеите и да ги арестува. Веднъж е в бисквитка, друг път път е облечен като ангел и стои залепен за платното на ценна религиозна картина, която впоследствие е открадната от художествена галерия. В същото време обаче ниският ръст често работи срещу него и му носи сериозни неприятности.

Любопитен факт е, че актьорът, който озвучава Инч Хай – Лени Вайнриб, малко по-късно дава гласа си и на Скрапи Ду в поредицата „Скуби Ду и Скрапи Ду“.

Всъщност „Инч Хай, частен детектив“ не е сред най-успешните продукции на Hanna-Barbera Productions. Той се задържа само един сезон на телевизионния екран. Сериозна причина за това е и голямата конкуренция на терена на детективската тематика по онова време, начело именно със „Скуби Ду“.

„Розовата пантера“ – истинска класика в анимацията 

Пинко Розовата пантера е главният герой в едноименната поредица къси анимационни филми.

Героят за първи път се появява в началните надписи на комедията „Розовата пантера“ от 1963 г., както и в повечето последвали го филми за инспектор Клузо. Едноименният сериал е много харесван и гледан филм през 80-те години на ХХ век.

Композитор на уникалната музикална тема в анимационните филми за Пинко е Хенри Манчини.

В България за първи път филмчетата започват да се излъчват в началото на 80-те в рамките на предаването „Всяка неделя“ по Първа програма. В дублажа участва и легендарният водещ на предаването „Минута е много“ Петър Вучков.

На 11 април 1964 г. Фриц Фреленг и Дейвид Де Пати създават главния герой.

По едноименната анимация са направени 11 пълнометражни игрални филма, като първият е сниман през 1963 г., а последният – през 2009 г. В последните два ролята на инспектор Клузо се изпълнява от известния комик Стив Мартин.

Розовата пантера всъщност е героична котка с розова кожа и маниери на английски аристократ. Пинко постоянно попада в заплетени ситуации, но винаги успява да намери добър изход от тях.

Компания на Пинко прави неуморимият френски полицейски детектив инспектор Жак Клузо. Елементи и герои, вдъхновени от филмите, вдъхновяват цяла индустрия – книги, комикси, анимация, мода.

Първият филм от поредицата получава името си от уникален розов диамант с огромни размери и стойност. Диамантът се нарича „Розовата пантера“, тъй като се счита, че недостатъкът в центъра му, когато се гледа отблизо, прилича на скачаща розова пантера.

В ранните серии Пинко остава мълчалив и говори само в два театрални късометражни филма – Sink Pink (кодето има едва една реплика) и Pink Ice (в рамките на целия филм).

През есента на 1969 г. филмчетата за Пинко започват да се излъчват по телевизия NBC в събота сутрин в рамките на „Шоуто на розовата пантера“.

- реклама -