Каква тайна крият 60-тте изоставени обувки на брега на Дунав

Независимо по какъв повод ще бъдете някога в Будапеща, е гарантирано, че в някой момент ще се озовете по крайбрежието на река Дунав. Тук се намира един от най-трогателните паметници в Будапеща – „Обувките по брега на Дунав”.

Скулптурата се намира в близост до парламента и унгарската академия на науките, между площад Roosevelt Square и Kossuth square и предизвиква истински вихър от емоции. Увековечава паметта на евреите, убити от нацистите по време на Втората световна война.

Мемориалът представлява 60 чифта изоставени обувки от чугун, различни по размер и форма, мъжки, дамски, дори и детски, подредени на кея по поречието на Дунав в Будапеща.

През мразовитата зима на декември 1944-та милицията заповядва на група арестувани евреи да се съблекат голи, да си свалят обувките – ценна стока по времето на Втората световна война, и ги разстреляли от близко разстояние, на брега на реката.

Телата на жертвите паднали в реката и били отнесени от течението, а след кратък миг, останали само обувките. Монументът е идея на Ган Тогай и реализиран от скулптора Гиула Пауер.

Обувките са прикрепени към каменен насип, а зад тях на табели от ковано желязо и текст на унгарски, английски и иврит е написано: „В памет на жертвите в Дунав, убити от милицията на кръстосаните стрели (Партията на кръстосаните стрели – унгарско фашистко движение, основано от Ференц Салаши) през 1944-45. Издигнат на 16 април 2005 година“.

 

088

 В периода на ужасите през зимата на 1944-1945 година, река Дунав е известна като „еврейското гробище”.

Интимността на паметника е поразителна. Всяка обувка е личност, отпечатък на стъпалото на притежателя си. Единственото нещо, което липсва, са собствениците – принудително заличени лица, хора, имали право на пълноценен живот.