Франсоа Оланд Тръмп избори

Каква ще е пенсияна на Франсоа Оланд?

В понеделник Франсоа Оланд се присъединява към компанията на бившите френски президенти Валери Жискар д’Естен, Жак Ширак и Никола Саркози и като тях ще получава внушителна пенсия, пише вестник „Фигаро“.

Съгласно закон от 1955 г. бившите президенти на Франция получават заплащане, равняващо се на това на държавен съветник, или 5164 евро месечно след удръжки.

Към тази първа пенсия може да се прибавят 14 000 евро на месец преди удръжки, ако Оланд реши да е член на Конституционния съд, както и различните пенсии от предишни заемани длъжности.

В случая на Оланд той би трябвало да получава общо малко над 15 000 евро месечно след удръжки.

Сумата е сбор от четири различни пенсии – като бивш президент на Републиката (5164 евро нетни), бивш депутат (6208 евро нетни), бивш съветник в Сметната палата (3473 евро нетни) и бивш председател на департаментален съвет (235 евро нетни).

Освен това, като всички бивши президенти, Франсоа Оланд ще получи обзаведен и оборудван служебен апартамент, с двама души обслужващ персонал, както и служебна кола с двама шофьори. Към това се прибавят двама полицаи денонощна охрана и седем сътрудници за текущи дела.

Все пак приет през октомври 2016 г. по инициатива на Оланд указ предвижда постепенно намаляване на броя на сътрудниците след петата година от напускането на Елисейския дворец. Тогава постоянните сътрудници намаляват от седем на трима, а охранителите от двама на един.

Друга лоша новина за бъдещите бивши френски президенти – вече няма да могат да се возят безплатно с държавните железници.

Поисканата от Оланд реформа е резултат от множеството полемики около огромните разходи за бивши президенти. По изчисления на депутата социалист Рене Дозиер годишната сума на материалните разходи за тримата живи бивши президенти Валери Жискар д’Естен (3,9 милиона евро), Жак Ширак (2,4 милиона евро) и Никола Саркози (3,3 милиона евро) достига общо близо 10 милиона евро. Като в тази сума не влизат месечната им пенсия на бивш президент, нито заплатата, която в момента получава Валери Жискар д’Естен като член на Конституционния съд.

Рене Дозиер смята, че реформата на Оланд трябва да бъде доразвита и да се прекратят всякакви материални издръжки на бившите президенти пет години след края на мандата им.   Въпросът става още по-спешен като се вземе предвид, че новият президент Еманюел Макрон, ако не бъде преизбран, ще започне да получава пенсия на 44-годишна възраст, отбелязва „Фигаро“.

- реклама -