Каква е връзката между Дядо Коледа и Снежанка?

Дядо Коледа и Снежанка преди новогодишните празници са навсякъде: от коледна украса и щампи върху кухненски държачи до костюми от асортимента на магазините за „възрастни“.

В случая с тези герои освидетелстваме приемственост по отношение на миналото, но всъщност е пресъздаден и предназначен да внуши определени традиции, ценности и норми.

От ранна детска възраст Коледа се свързва

с Дядо Коледа и неговата внучка Снежанка, без които не минава нито една среща по празниците.

Но наистина ли Дядо Коледа е толкова мил магьосник, който обича децата и носи подаръци всяка година, а Снежната е неговата внучка?

И откъде идват някои новогодишни традиции? Фрост, или както го наричат ​​още (Трескун, Морозко) в славянската митология е зло божество, за който са принасяни човешки жертви. Той е господарят на зимния студ.

Източните славяни представят Мраз като старец

с дълга бяла брада, който върви през гори, поля и села, чукайки с тоягата си.

От удара й по земята започнали силни студове, реките били оковани от лед, дърветата били покрити със слана.

И ако почука на къщата, тогава със сигурност ще спука дънер. Ледените висулки са неговите сълзи, снежните облаци са неговите коси.

Торбата на Дядо Коледа първоначално е била

предназначена не за подаръци на децата, а за събиране на дарения. Според вярванията на славяните Морозко е отвличал деца и ги отнасял в тази торба. Съпругата на Фрост е мрънкащата зима.

Дъхът й е толкова студен, че дори всички зли духове, от които хората се страхуват, се крият от нея. Слугите на зимата – виелиците.

Но тъй като в славянското езичество се практикували човешки жертвоприношения, за да се успокои Мраза, млада девица била отведена в гората

в лютия зимен студ и завързана за дърво.

Ако жертвата замръзне през деня, тогава сланата е приемала жертвата и можела да се надява на мека зима. Това замръзнало момиче е било наречено Снежната, девойка – Снежанка.

Също така в славянската митология Снежанка е момиче, което хората са направили от снега. Но по някакъв начин тя отива с приятелите си в гората, които започнали да прескачат огън. Снежната девойка не посмяла да изостава от приятелите си и скочила и се стопила.

Ето защо Снежанка в приказките е описана като

белолика красавица, с бяла коса и мигли, която е пълна с необясним хладен чар.

Всяка година се ражда от най-чистия и бял сняг и умира с топенето му.

Разликата в тълкуването на вярванията за Снежанка се дължи на факта, че е имало много племена и всяко е имало свои собствени традиции, свързани с божества и ритуали, но в съвкупност те са обединени в едно – Снежанка е девойка, създадена според хората, тя не е била дъщеря на някой Бог.

- реклама -