Каква е тайната на изоставената вила на прокълнатия остров Гайола в Неапол?

Остров Гайола  е един от малкото острови в Неапол, Италия. Той се намира в залива на Неапол в защитената област Gaiola Underwater Park, която се простира на около четиридесет и два хектара.

Някога, в далечни времена, на остров Гайола е имало малък храм, построен в чест на Венера. Има и още няколко руини от времето на римляните. Всъщност под островчетата във водата има няколко римски структури, които сега са дом на морските обитатели.

Някои смятат, че поетът Вергилий, смятан за магьосник, е преподавал тук. Той е бил известен освен с това, че е вдигнал литературата с едно ниво нагоре, а и с факта, че е предрекъл идването на Христос и новата, златна епоха на човечеството. Той е бил нещо като Нострадамус в своето време.

В началото на 19-ти век пък остров Гайола е обитаван от отшелник, познат като „Магьосника“.

Скоро след като Магьосника напуска острова безследно, на него започва строителството на вилата, която го заема днес. Един от нейните собственици е бил английският писател Норман Дъглас, автор на книгата „Земята на сирената”. Островът може да изглежда като място за перфектната обещана почивка след пенсиониране, но местните жители смятат, че островът е прокълнат. Тази репутация обаче не е плод на някакви мистични суеверия, а се дължи на реалността: всички негови собственици са си отишли от преждевременна смърт.

Серията от нещастни случаи започва някъде около 20-те години на 20-ти век, когато тогавашният собственик, швейцарец на име Ханс Браун, бил намерен убит и увит в килим.

Малко по-късно съпругата му се удавила в морето.

Следващият собственик на вилата е бил германецът Ото Грунбак, който е починал от сърдечен удар по време на своята почивка на острова. Същата съдба е имал и фармацевтичният индустриалец Маурис-Ивес Сандос, който се самоубива в психиатрична болница в Швейцария. Следващият собственик на острова е бил немският стоманодобивен индустриалец – барон Карл Пол Лангхайм, който е бил разорен.

Островът е принадлежал и на Джани Аниели, собственик на „Фиат”, чийто единствен син се самоубива. След преждевременната смърт на сина си Джани започва да се грижи за племенника си Умберто Аниели, на когото иска да прехвърли управлението на Фиат, но Умберто също умира от рядка форма на рак на 33-годишна възраст.

Друг собственик, милиардерът Пол Гети, след закупуването на острова, е отвлечен. Последният собственик на острова е бил арестуван след фалита на неговата застрахователна компания. Не е изненадващо, че днес вилата е необитавана и изоставена на разрухата.

- реклама -