интелект

Какъв щеше да е света, ако всички животни бяха интелигентни колкото човека

Представете си ако света беше нещо като Планетата на маймуните, но с тази разлика, че не само горилите, но и останалите животински видове притежаваха подобен интелект.

Какъв щеше да е тогава живота на Земята?

Можем само да сме доволни, че живеем в свят, в който имаме интелектуално надмощие. Не бива да забравяме, че човека има дълга история, в която е избивал не само другите животински видове, но и своя собствен.

Ако имаха подобен интелект, вероятно останалите обитатели на планетата биха направили същото, смятат учените. А, това би означавало само едно – война на два фронта. Първо непрестанни битки между отделните видове, но и борби между самите тях.

Големият въпрос е кой ще бъде победител от подобна война?

Tревопасните животни ще бъдат твърде заети с преживяне, за да се бият с други видове. Морските обитатели също вероятно ще си останат в летаргията сред водите и няма да бъдат особено активни. Така ще се окаже, че големите хищници като лъвове, мечки и вълци ще имат преимущество над останалите видове, но то ще е само временно.

Защото ще бъдат победени от човека. Всъщност истината е, че ние винаги ще бъдем господари на тази планета сред животинските видове и причината за това е много проста – числено имаме многократно надмощие над всички тях. Освен това в момента човечеството разполага с много развито оръжие. Но какво може да се случи ако то попадне в ръцете на шимпанзета например?

Тогава те безспорно ще представляват потенциална опасност, но отново няма причина да се притесняваме за оцеляването си – все пак технологията за изработката на оръжията е в наши ръце. А и човечеството има опит във воденето на войни.

Ако се стигне до битка на видовете, учените предвиждат тя да бъде унищожителна за Земята и предупреждават, че може да се стигне до колапс на екосистемата. И фактическо това ще бъде реална заплаха за съществуването на човешкия вид.

- реклама -