Какъв ще е новият парламент в България? Прогноза на Ройтерс

Какъв ще е новият парламент в България? Прогноза на Ройтерс. Българският президент Румен Радев определи 2 октомври за дата на

четвъртите парламентарни избори

в страната за по-малко от две години, след като през юни се разпадна коалиционното правителство на реформаторския премиер Кирил Петков, съобщи Ройтерс, предава БГНЕС.

Радев също така назначи бившия министър на труда и социалната политика Гълъб Донев за ръководител на служебно правителство, което ще работи от 2 август до сформирането на ново правителство след изборите.

Радев ще очертае приоритетите на

новото правителство във вторник, се казва в изявление на неговата канцелария.

Страната от Европейския съюз е изправена пред рязко покачваща се инфлация, съмнения в доставките на природен газ и други последици от войната в Украйна, информира агенцията.

Назначаването на 55-годишния Донев,

президентски съветник по социалните политики, се разглежда като знак, че предпазването на домакинствата от покачващите се цени на енергията и храните ще бъде приоритет за служебната администрация.

Това може да включва усилия за

подновяване на вноса на руски газ, както и заздравяване на дипломатическите отношения с Москва, обтегнати при управлението на правителството на Петков.

Петков експулсира 70 руски дипломатически служители поради съмнения за шпионаж и отказа да плаща руския газ в рубли, което накара

Москва да намали доставките за страната,

която почти изцяло зависи от руския газ, припомня Ройтерс.

Правителството му, което обеща да се бори с широкоразпространената корупция и критикуваше руската инвазия в Украйна, беше свалено с вот на недоверие само шест месеца

след встъпването си в длъжност.

Оттогава насам три опита за осигуряване на мнозинство за ново правителство се провалиха, което задълбочи политическата криза. Това може да застраши милиарди евро от помощта на ЕС за възстановяване и да провали плановете на балканската страна да приеме еврото от 2024 г.

Новото правителство ще трябва да се справи

и с несигурността по отношение на доставките на газ преди зимата, тъй като ЕС се подготвя за по-нататъшно намаляване на газовите потоци от Русия.

Проучванията на общественото мнение

показват, че новите избори вероятно ще доведат до още един фрагментиран парламент. В който центристката партия на Петков ПП ще се състезава с дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов.

Проучванията засега показват също,

че партиите от отиващата си коалиция на Петков имат малки шансове да сформират ново мнозинство. И сочат нарастване на подкрепата за националистическите и проруските партии.

- реклама -