Какъв риск крие пушенето при бременните жени?

Вредните последици от тютюнопушенето по време на бременност се виждат по лицата на ембрионите, показва ново проучване. Използвайки висококачествени изображения на ембрионите в утробата, изследователите смятат, че може да се видят разликите в поведението на развиващите се ембриони при майките пушачи и непушачи.

Пушеща майка в 32 седмица горе / НЕ пушеща майка 32 седмица долу

По време на малко пилотно проучване с 20 бременни жени – 16 пушачи и 4 непушачи, са направени тестове на ултразвук, за да се наблюдава дейността на фетуса на бременни в 24, 28, 32 и 36 седмица. Четири от тези на майките пушачки докоснали лицата си и мърдали устата си повече от тези на майките непушачи, се казва в изследването, публикувано в списание Acta Paediatrica.

Ембрионите се докосвали и се движели в рамките на матката, но с напредване на възрастта им движенията намалявали, казва водещият изследовател Надя Рейсланд от университета Дърам във Великобритания.

Рейсланд споделя, че всички ембриони са имали нормално тегло при раждане, но снимките показват, че пушенето засягало поведението им.

„При непушачите ембрионите показват по-малко движения, но изображенията говорят, че тези при пушачите са по-малко зрели в поведението си.“ каза Рейсланд пред USA TODAY Network.

Според последни данни едно от всеки пет бебета, родени от майки, които пушат, имат ниско тегло при раждане.

Пушенето по време на бременност е по-вероятно да доведе до преждевременно раждане и други здравни проблеми. Това не е нещо ново, но е доказателство и с очите си може да видите какво се случва, когато запалите цигара.

- реклама -