Хаджигенов
сн. БГНЕС

Какъв е размерът на възнаграждението на депутатите? – ОБЗОР

Поправка в правилника на Народното събрание, която слага таван на допълнителните възнаграждения на депутатите, разбуни духовете в парламента. И провокира коментар на премиера в оставка Бойко Борисов. Това стана повод пък от БСП да поискат замразяване на депутатските заплати, а от „Изправи се!Мутри вън!“ да предложат намаляването им до 1400 лева, колкото е средната работна заплата за страната.

В коментар за работата на новото Народно събрание премиерът в оставка Бойко Борисов атакува новите депутати, че една от първите им задачи е била да си увеличат заплатите.

„Видях как се метнаха веднага на депутатските мерцедеси, за които говорят, че ще слизат от тях. Видях, че първите решения бяха да си направят заплатите над 10 000 лева“, заяви Бойко Борисов, министър-председател в оставка и лидер на ГЕРБ.

От „Демократична България“ обясниха, че правилникът на парламента досега е предвиждал възможност депутатите да получават допълнителни възнаграждения при изпълнение на важни задачи. При приемането на поправките вчера от ДБ са предложили на тези средства да се сложи лимит – до 25%.

„Тоест потенциално е било възможно по този текст да се дават неограничени допълнителни възнаграждения. Сега беше вкарано ограничение таван, но понеже по този повод всички разбраха, че този текст е съществувал досега, ние ще предложим решение, с което то да бъде отменено и изобщо, за да няма никакви съмнения, че някой ще взима някакви пари допълнително“, коментира Христо Иванов – председател на ПГ на „Демократична България“.

Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че такива допълнителни средства изобщо не са били давани досега.

„Абсолютна лъжа е, че заплатите на народните представители се повишават с 25%“, обясни Адемов.

И от БСП изразиха съгласие, че този текст трябва да отпадне, както и механизмът за актуализация на депутатските заплати на всеки три месеца, в съответствие с ръста на средната заплата в публичния сектор. А, от „Изправи се!Мутри вън! отидоха още по-далеч. Предлагат драстично намаление, информира БНТ.

„От три средни работни заплати за страната със съответните надбавки, да бъдат намалени до една средна работна заплата за страната или това е в размер на 1400 лева, от близо 7 хиляди на 1400 лева“, каза Мая Манолова, председател на ПГ на „Изправи се!Мутри вън!“.

От „Изправи се!Мутри вън!“ предлагат също да бъдат намалени заплатите на премиер, вицепремиери, министри, шефове на агенции и хора, заемащи висши публични длъжности.

Базата на депутатската заплата сега е около 4880 лева.

 

- реклама -