Какъв бакшиш трябва да оставяме на сервитьорите по време на криза? Според Роберто Маринов много ресторантьори назначават персонал с обещание за по-големи бакшиши от заплатата.
Във времена на висока инфлация
се наблюдава тенденция клиентите да оставят все по-малък бакшиш, тъй като всички продукти (храни и напитки), предлагани в заведенията, са поскъпнали. Това показват наблюденията на автора на книгите „Спести пари, не ги харчи“ и „Внимание, потребители“.
Тенденция, която се забелязва при плащанията с карта
Как гледа НАП на „парите в джоба“ при евентуална проверка?
Бакшишите по света
„Цената на храните и напитките в заведенията се е покачила средно с около 20 до 30 %. През последния месец, два пъти посетих любими заведения и цените на всичко бяха се вдигнали. Това, което силно ме впечатли, е, че в едното заведение, на всяка маса бе поставена бележка, че
„не се приемат плащания с карта“.
Това за централно заведение в гр. София, е доста странно, но само по себе си говори много“, ни разказва той.
Оказва се, че хората доста често не оставят бакшиш, когато плащат с карта. В такива ситуации, макар и да не ни се иска да вярваме, винаги присъства едно съмнение дали това е просто технически проблем или опит потребителят да бъде заблуден да остави бакшиш.
Според Маринов практиката бакшишите
да се впишат заедно в сметката в картовото разплащане, все още не е добре утвърдена в България.
„Доста от търговците в малките населени места предпочитат да нямат ПОС терминали, тъй като трябва да заплащат такси и комисионни при различните транзакции. Със семейството ми през изминалото лято посетихме
едно родопско курортно село.
Нямахме пари в брой и най-близкия банкомат се намираше на 10 км от селото, но за наше щастие, намерихме само 1 заведение в селището, където бе възможно разплащането с карта и там съответно вечеряхме“, добавя Маринов.
Много служители от сферата на
обслужването, включващи сервитьори, бармани, градинари, таксиметрови шофьори, почистващ персонал и хамали получават по-големи бакшиши от заплатите си. Основното правило за бакшишите е те да принадлежат на служителите, а не на работодателя.
„За НАП най-добре е бакшишите да
бъдат утвърдени и законни. Но отново казвам, че не виждам раздвижване в тази посока. Има собственици на заведения, които назначават персонал на минимална заплата или на заплата, близка до минималната, като стимулират персонала да си изкарва допълнителни доходи от получаването на бакшиш.
В някои заведения дори съществуват
изградени системи за разпределение на бакшишите между персонала“, казва Маринов.
Даването на бакшиши е обичай, на много места по целия свят, но в някои страни, може да е обида за културата на хората.
Най-общо казано, повечето европейски държави, включително Франция, Германия, Испания, Чехия, Унгария, Ирландия, Португалия Великобритания е прието
да се оставят между 5% и 10%
(в местна валута пари в брой).
Ако се храните в ресторант в Италия, може да видите думата „corperto“ на сметката си – това е „такса за покриване на сървиса“, но не е задължително да отиде при обслужващия персонал, така че ако искате да дадете бакшиш, го направете отделно.
Известен с това, че е невероятно скъп,
бакшишът в ресторантите в Скандинавия и Исландия не се очаква и обикновено се покрива от общата цена на храната.
Във Великобритания, Франция, Испания, Италия, Германия, Чехия и Унгария, ако смятате, че искате да дадете бакшиш, даването на 1 до 2 евро на пиколото е нормална и около 2 до 5 евро на домашните помощници над хонорара.