кадри туризъм сезон черноморие Стела Балтова Гълъб Донев

Какъв бакшиш трябва да оставяме на сервитьорите по време на криза?

Какъв бакшиш трябва да оставяме на сервитьорите по време на криза? Според Роберто Маринов много ресторантьори назначават персонал с обещание за по-големи бакшиши от заплатата.

Във времена на висока инфлация

се наблюдава тенденция клиентите да оставят все по-малък бакшиш, тъй като всички продукти (храни и напитки), предлагани в заведенията, са поскъпнали. Това показват наблюденията на автора на книгите „Спести пари, не ги харчи“ и „Внимание, потребители“.

  • Тенденция, която се забелязва при плащанията с карта

  • Как гледа НАП на „парите в джоба“ при евентуална проверка?

  • Бакшишите по света

„Цената на храните и напитките в заведенията се е покачила средно с около 20 до 30 %. През последния месец, два пъти посетих любими заведения и цените на всичко бяха се вдигнали. Това, което силно ме впечатли, е, че в едното заведение, на всяка маса бе поставена бележка, че

„не се приемат плащания с карта“.

Това за централно заведение в гр. София, е доста странно, но само по себе си говори много“, ни разказва той.

Оказва се, че хората доста често не оставят бакшиш, когато плащат с карта. В такива ситуации, макар и да не ни се иска да вярваме, винаги присъства едно съмнение дали това е просто технически проблем или опит потребителят да бъде заблуден да остави бакшиш.

Според Маринов практиката бакшишите

да се впишат заедно в сметката в картовото разплащане, все още не е добре утвърдена в България.

„Доста от търговците в малките населени места предпочитат да нямат ПОС терминали, тъй като трябва да заплащат такси и комисионни при различните транзакции. Със семейството ми през изминалото лято посетихме

едно родопско курортно село.

Нямахме пари в брой и най-близкия банкомат се намираше на 10 км от селото, но за наше щастие, намерихме само 1 заведение в селището, където бе възможно разплащането с карта и там съответно вечеряхме“, добавя Маринов.

Много служители от сферата на

обслужването, включващи сервитьори, бармани, градинари, таксиметрови шофьори, почистващ персонал и хамали получават по-големи бакшиши от заплатите си. Основното правило за бакшишите е те да принадлежат на служителите, а не на работодателя.

„За НАП най-добре е бакшишите да

бъдат утвърдени и законни. Но отново казвам, че не виждам раздвижване в тази посока. Има собственици на заведения, които назначават персонал на минимална заплата или на заплата, близка до минималната, като стимулират персонала да си изкарва допълнителни доходи от получаването на бакшиш.

В някои заведения дори съществуват

изградени системи за разпределение на бакшишите между персонала“, казва Маринов.

Даването на бакшиши е обичай, на много места по целия свят, но в някои страни, може да е обида за културата на хората.

Най-общо казано, повечето европейски държави, включително Франция, Германия, Испания, Чехия, Унгария, Ирландия, Португалия Великобритания е прието

да се оставят между 5% и 10%

(в местна валута пари в брой).

Ако се храните в ресторант в Италия, може да видите думата „corperto“ на сметката си – това е „такса за покриване на сървиса“, но не е задължително да отиде при обслужващия персонал, така че ако искате да дадете бакшиш, го направете отделно.

Известен с това, че е невероятно скъп,

бакшишът в ресторантите в Скандинавия и Исландия не се очаква и обикновено се покрива от общата цена на храната.

Във Великобритания, Франция, Испания, Италия, Германия, Чехия и Унгария, ако смятате, че искате да дадете бакшиш, даването на 1 до 2 евро на пиколото е нормална и около 2 до 5 евро на домашните помощници над хонорара.

- реклама -