сапун

Как войната в Сирия не успя да унищожи хилядолетното производство на традиционен сапун

Продължаващата осма година война в Сирия отне живота на хиляди хора, прогони милиони от домовете им, разруши цели градове, изтри от лицето на земята важни исторически паметници.

Но, не успя да разруши една многовековна индустрия – ръчното производство на сирийски сапун

Алепо, който беше една от централните бойни точки, днес започва бавно да се възстановява. Работилниците за сапун постепенно възвръщат работата си, а майсторите се надяват скоро да възродят експорта на продукта си, който е известен в целия свят.

Сапунът от Алепо се произвежда от хилядолетия, а според местните хора с него обичали да се къпят самата Клеопатра и сирийската кралица Зенобия. До Европа стига по време на Първия кръстоносен поход. Преди да попадне в ръцете на османските завоеватели, векове наред Сирия е била провинция на Римската империя. Именно тогава започва използването на големи публични бани с гореща вода, от които се раждат и хамамите. Тогавашните мъже обичали да се хвалят един на друг със своите сапуни и билкови тоници за здраве и потентност.

Това е първият сапун в света, който наследява традициите в производството на сапуни на финикийците.

Когато сирийския сапун стига до Стария континент, той незабавно е копиран от европейските търговци. Смята се, че именно на тази основа са създадените Марсилския и Кастилския сапун. Но, те не разполагали с ценните масла, извличани от билките, които растат край Алепо.

Оригиналният сапун от Алепо се произвежда от зехтин и лаврово масло. Лавърът, чиито листа познаваме и като дафинови цъфти само през пролетта, след което по женските растения се появяват малки плодчета. Жените от региона на сирийската провинция го събират ръчно, след което от дафиновите листа се извлича етеричното масло.

Зехтинът и лавровото масло се смесват и се варят до 200°C, след което за процеса на сапунификация се добавя вода и сода каустик, извлечена от морска сол. Сместа се излива на специални места за да се охлади и оформи, след което сапунът се реже на калъпи и се оставя да отлежи и изсъхне няколко месеца. Колкото повече лаврово масло има в него, толкова по-висока е цената му.

Смята се, че той е особено благотворен при псориазис и екземи.

- реклама -