Банско, Баня, Неофит Рилски
Снимка: БГНЕС

Как въпросът за родното място на Неофит Рилски скара Банско и Разлог

Най-добре да кажат историците!

Така можем да перифразираме прочутата реплика на Петър Младенов за танковете по случая с бюст-паметника на Неофит Рилски, издигнат в село Баня.

Паметникът, който беше открит само преди няколко дни сигурно нямаше да стане толкова популярен, ако надписът му не беше вкарал две български общини в тежки исторически спорове.

Иде реч за думите, издълбани в плочата, които гласят: „На това място е била родната къща на отец Неофит Рилски със светско име Никола поп Петров Каташов, роден в 1793 година и живял в село Баня до 1801 година“.

Въпросът на въпросите се оказа къде точно е роден и прекарал първите си години българският просветител.

Никола Поппетров Бенин е роден тук, известен на целия български род с духовното си име Неофит Рилски“. Това заяви днес кметът на Банско Иван Кадев. Според него по странен начин на новооткрития в село Баня паметник пише, че там се намира „мнимата“ му според кмета родна къща.

Снимка: БГНЕС

И изрази дълбокото си възмущение от името на обществеността в Банско.

„За нас това е обида към родовата памет на Банско, обида е към историографията като наука, както и за всички нас, които обичаме историята и сме длъжни да я почитаме“, каза кметът на Банско.

Според него по традиция спорим за неща, по които историците са се произнесли по категоричен начин. „Това, което ни притеснява е, че инициативен комитет, подкрепен от читалище „Просвета-1908“-с. Баня и общинска администрация-Разлог си позволяват да изопачават историческата истина“, допълни Иван Кадев.

Снимка: БГНЕС

Той припомни, че е сезирал по казуса Българската академия на науките, откъдето очакват становище.

Писмо е изпратено и до министъра на културата Боил Банов и инспектората по опазване на културното наследство.

„За да се сложи веднъж за винаги точка по подобни спорове, ще си търсим правата по всеки възможен и допустим от закона начин“, категоричен бе кметът на Банско в къщата-музей на Неофит Рилски.

Той поиска след получаването на становище по скандалния случай да бъде потърсена отговорност на лицата, разрешили изграждането на паметника.

Снимка: БГНЕС

И…да бъде премахната паметната плоча, в която е написана една неистина.

„Историческите авторитети отдавна са се произнесли по Неофит Рилски, при това на дългогодишни изследвания. За първи път Тодорович и Иречек споменават, че Неофит Рилски е роден в с. Баня, но те и двамата са чужденци, а по-късно вторият след лична среща с него дори коригира написаното“, обясни Светла Байрякова, директор на музеен комплекс-Банско.

Според нея кое е родното място на възрожденеца говорят писмата му, и това е Банско.

От своя страна кметът на община Разлог – Красимир Герчев, е категоричен, че място за спор няма, а само за почит над делото над будителя, нещо повече, този паметник се е забавил с 16 години.

Според него, проблем е, че преди 1989 г. не е правено изследване за живота на Рилски и вероятно е имало подменяне на историята.

„Ние искаме да уточним, че Неофит Рилски е роден в село Баня и разбира се, че в Банско се формира като личност – в това няма разногласия. Аз не съм историк и затова се опирам само на факти“, смята Герчев.

Той се основава на исторически документи, в които е написано, че Рилски е именно от Баня, познат под името Никола Каташов, а след като майка му се омъжва повторно за учител в Банско, Неофит/ Никола, приема фамилията на доведения си баща – Бенин. Причината Рилски да се премести в Банско е бягство след поредното опожаряване на село Баня, при което майката на Рилски, която е вдовица, и тогавашния Никола остават без дом.

Че Неофит Рилски е роден в с. Баня, отстоящо на 4 км. от Банско, са категорични още съвременникът му Виктор Григорович, както й Константин Иречек.

Както казахме в началото – най-добре да кажат историците. Молим се само дядо Неофит да не се върти в гроба си в Рилския манастир.

- реклама -