антитела

Как в Мелбърн пребориха втората вълна на COVID-19 за 100 дни

В началото на юли вторият по големина град в Австралия беше изправен пред смъртоносна втора вълна от COVID-19, информира Би Би Си Мундо.

След повече от 110 дни в условията на нова карантина, експертите казват, че Мелбърн се очертава като световен лидер в борбата на болестта заедно с други места като Сингапур, Виетнам, Южна Корея, Нова Зеландия и Хонконг.

Райна Макинтайър, професор по биобезопасност в института „Кърби“ в Университета на Нов Южен Уелс, заяви пред Би Би Си, че реакцията на Австралия е била „светлинни години напред“ пред САЩ и Великобриания.

В 23:59 ч. местно време във вторник, пет милиона жители на Мелбърн видяха края на строгите мерки за заключване у дома.

Те са изтърпели едно от най-дългите и сурови ограничения в света.

сн. БГНЕС

Хората бяха ограничени в напускането на домовете си, за пътуване, затворени са магазини и ресторанти. Това доведе до второ блокиране на града.

Това беше противоречиво, тежко за заетостта и изключително трудно за мнозина, но здравните експерти смятат, че е проработило.

Има предпазлив оптимизъм, че с много малък брой случаи най-лошото е приключило.

„Наистина съм горда с това, което постигнахме тук“, каза професор Шарън Люин, директор на Института Дохърти в Мелбърн. „Резултатът е изключителен, макар и да не е без болка.“

От 700 до 0 болни на ден за 100 дни.

В понеделник градът, считан за епицентър на втората вълна на COVID-19 в Австралия, отчете нула нови ежедневни случаи за първи път от юни.

В началото на август Мелбърн регистрира над 700 и десетки смъртни случаи.

„Европа и САЩ са изправени пред изключително високи цифри. Във Виктория имахме изолирано огнище на практика само в Мелбърн, а останалата част от страната имаше изключително нисък брой, а в много щати дори нула“, каза Левин пред Би Би Си.

сн. БГНЕС

„Нямахме друг избор, освен да влезем в значително блокиране, за да сме в крак с останалата част от страната и това ни мотивира.“

Животът замря на закрито, докато на фронтовата линия на невидима война нарастващият брой на жертвите включваше здравни работници и жители на домове за възрастни хора. Истинското въздействие върху психичното здраве може никога да не бъде известно.

„Напрежението в семействата, нарастването на домашното насилие, всичко това са тревожни фактори.“

Ключова част от защитата на Австралия е нейната география.

Това е голям и изолиран остров. През март тя затвори международните си граници за чуждестранни пътници, за да спре внасянето на зараза. В Австралия са направени близо 8,5 милиона теста от началото на пандемията. Повече от една трета от тях са били във Виктория.

„С тестовете се справихме изключително добре „, казва Люин.

„Възможността да се правят последващи тестове и да се изолират стана по-трудна, тъй като броят им достигна своя връх в Мелбърн, но сега имаме наистина добри системи и това беше тайната на успеха.

„Само Виетнам и Хонконг са постигнали сравним успех в потушаването на втората вълна“, пише Майкъл Тул, специалист по международно здраве в Института Бърнет в Мелбърн, в „Разговорът“.

сн. БГНЕС

Отчитане на допуснатите сериозни грешки.

Гражданите и постоянните жители могат да се върнат в Австралия и при пристигане да бъдат изправени пред 14-дневна задължителна карантина.

Но недостатъците на сигурността в хотелите в Мелбърн позволиха на вируса да премине от пътниците към персонала и след това в общността, предизвиквайки втора смъртоносна вълна.

Критикуваха се също така, че здравната служба на Виктория не разполага с достатъчно ресурси, когато кризата избухна и че в ранните етапи проследяването на контактите на някои болни е неадекватно.

Федералният министър на здравеопазването Грег Хънт идентифицира четири основни стълба в отговора на Австралия на COVID-19:

– Затварянето на международните граници.

– „Еднакво добра“ система за тестване в щати и територии.

– Проследяване на контакти, където Нов Южен Уелс е поставил „златния стандарт“.

– Дисциплинирана общност, приела протоколи за дистанциране.

„Премиерът“ на Виктория Даниел Андрюс заяви, че държавата е готова да предприеме „твърди стъпки към„ нормално задушевно “лято към нормална Коледа.

сн. БГНЕС

„Не можем да успеем да задържим болестта, освен ако не променим начина си на живот, докато не получим достатъчно ваксини, които са достатъчно ефективни за всички“, предупреди професор Макинтайър.

„Не можем просто да се примирим с отричането и да пожелаем животът ни да се нормализира. Това е природно бедствие с катастрофални размери, което се случва веднъж в живота“.

- реклама -