Борис Джонсън Брекзит парламент кралица

Как в кралството без конституция избухна конституционен скандал

Обявеното днес намерение на британския премиер Борис Джонсън да спре работата на Парламента до 14 октомври е конституционен скандал.

Това заяви председателят на парламента Джон Бъркоу, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

„Както и да се представя този ход, е абсолютно очевидно, че целта на спирането на работата (на Парламента) е да му попречи да дебатира по Брекзит и да изпълни дълга си да определи курс за страната ни“, заяви Бъркоу.

Той посочи, че не е бил предварително уведомен за решението на премиера, отбелязва Асошиейтед прес.
„Спирането на работата на Парламента би било оскърбление към демократичния процес и правата на парламентаристите като избрани представители на народа“, добави Бъркоу.

Говорителката на опозиционната Лейбъристка партия Даян Абът определи хода на Джонсън като преврат срещу Парламента, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Борис Джонсън се опитва да извърши преврат преврат срещу Парламента. Срещу вас, избирателите, и срещу вашите политически представители. За един пагубен Брекзит Без Споразумение“, написа Абът в Туитър.

Лидерът на Партията на Брекзита Найджъл Фараж заяви, че след обявеното намерение на британското правителство да спре работата наП арламента до 14 октомври, вотът на недоверие „сега е нещо сигурно“, предаде АП.

„Общите избори стават по-вероятни и това се приема като положително от поддръжниците на Брекзит“, написа Фараж в Туитър.

Той обаче посочи, че големият въпрос е дали Джонсън възнамерява да продължи преговорите с ЕС по споразумение за напускане.

„Ако смята да го прави, Партията на Брекзита ще се бори с него на всеки сантиметър по този път. Ако обаче той иска сега Брекзит (без споразумение), ще му помогнем да си осигури голямо мнозинство на едни общи избори“, каза Фараж.

Парламентът се завръща от лятната си почивка на 3 септември и се очакваше да заседава две седмици, преди да се раздели отново, за да позволи на политическите партии да провеждат годишните си конференции. Обикновено заседанията започват отново в началото на октомври.

Речта на кралицата е официалното държавно откриване на нова сесия на парламента, на която кралица Елизабет чете реч, подготвена от правителството, определяща законодателна програма за следващата година.

Речта на кралица на 14 октомври ще забави завръщането на парламента и ще остави депутатите с малко повече от две седмици, докато Великобритания не трябва да напусне ЕС на 31 октомври.

Официално Великобритания няма конституция.

Основният закон на страната е сбор от различни писани закони и прецеденти, както и конституционна уредба (съглашения) на Обединеното кралство, които регламентират формирането и правомощията на държавата, принципите на правоотношенията между държавните органи, както и между тях и гражданите.

- реклама -