пенсии изплащане август добавки пенсионери

Как увеличават пенсиите ще стане ясно в началото на октомври

„До края на септември или в първите дни на октомври да стане ясно как ще бъдат увеличени пенсиите като предстои решението да бъде взето на коалиционен съвет.“ Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Има няколко варианта, които се обсъждат.

Единият е да продължи добавката от 50 лева, друг е за преизчисляване на пенсиите с дохода от 2015 година. При това положение ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1 100 000 души, каза министър Сачева. По думите й третият вариант е предложението от синдикатите за преизчисляване на всички пенсии като се промени индивидуалният коефициент, така че да се запази солидарният и справедлив модел на социалното осигуряване у нас.

Различните варианти общо биха стрували между 1 милиард и 200 милиона лева до 3 милиарда и 800 милиона лева годишно, посочи Деница Сачева.

Сачева смята за добър модела, който е свързан с индексация на индивидуалния коефициент, и да се продължи със споразумението със синдикатите и работодателите за швейцарското правило. Според министъра така хората ще бъдат стимулирани да се осигуряват на техните реални доходи и всеки трябва да си дава сметка, че пенсията е заместващ доход, който отчита личния принос.

- реклама -