Как цветът на косата определя дълго ли ще живеем

Японски учени са установили, че способността за оцеляване на вида зависи от това, колко варианта на окраска притежават неговите представители. Колкото по-разнообразни са цветовете, толкова по-добре. И това се отнася не само до насекомите, но и до бозайниците, включително и хората.

Проучванията показали, че колкото е по-светла косата на човек, толкова по-късно настъпва половото съзряване и, съответно, нараства вероятността да живее по-продължително.

При русите и по-светлите хора вероятността от инфаркт, инсулт и диабет е по-малка.

Ключът се крие в генните варианти, които влизат в съприкосновение с гените на пубертета, са разположени до гените, определящи цвета на кожата и косата. Тези два процеса са свързани помежду си чрез хипофизата, която изработва едновременно хормоните, регулиращи развитието на половите жлези и тези, които влияят на пигментацията.

Учени разкриха тайната на оцеляването

През 2016 г. международен екип от учени анализира информацията за над 10 000 разновидности при птиците и са установили връзка между многообразието на окраската им и вероятността видът да изчезне. Екземпляри с различни цветове обикновено избират различни екологични ниши, от което зависи стратегията за ловуване, защитата от хищници и отношенията с противоположния пол. И колкото по-големи са тези възможности, толкова по-малък е рискът от изчезване.

Според авторите на изследването, оперението служи за своеобразна защита от рязката и непредсказуема промяна в условията на местообитанието, пише РИА Новости.

Базирайки се на огромен масив от информация относно насекомите и гръбначните, няколко години по-късно японски биолози изграждат хипотезата, че този принцип е валиден за повечето видове животни, обитаващи нашата планета. В хода на своето проучване те са разглеждали не само разнообразната окраска, но и на климатичните особености, в които живеят съответните животни, както и на техния брой.

Австралийски изследователи се наели да изследват тази зависимост при кучетата.

Те проследили данните за 30 000 лабрадора и стигнали до извода, че представителите на породата с шоколадова козина боледуват по-често от отит и дерматит. В сравнение със своите събратя със златист или черен цвят на козината, кафявите лабрадори живеят средно с по около 1,4 години по-малко.

- реклама -