Как трябва да се храним през зимата

Как трябва да се храним през зимата? Диетологът Елена Свиридова съветва да включим в диетата си риба, тъй като тя е един от основните източници на омега-3 мастни киселини. Според нея те са отговорни за укрепването на имунната система, стените на кръвоносните съдове, костната система, както и за

защитата на дихателната система от инфекции.

Свиридова подчертава, че Омега-3 предпазват от депресии. „Ако рибата ви е скучна и искате да си набавите омега-3, можете да опитате да ядете орехи, ленено семе, боб и чиа“, казва тя.

Според диетолога е важно в зимното меню да се включат и зеленчуци, които растат под земята – най-вече моркови, цвекло и картофи. Тя отбеляза, че те съдържат достатъчно количество витамин А. Специалистът добави, че

богатият на въглехидрати състав ще осигури

достатъчно енергия на тялото ни. В същото време с кореноплодните трябва да се внимава и да се комбинират разумно с фибри, казва Свиридова, цитирана от БГНЕС.

Плодовете, особено цитрусовите, са друг важен „зимен“ продукт. Мандарините и портокалите са източник на фибри и флавоноиди, казва тя.

Експертът препоръчва да не забравяме да пием вода.

„През есента и зимата хората прекарват повече време на закрито, където отоплението е включено. Организмът трябва да възстановява количеството влага в тялото, за да функционира правилно и да усвоява хранителните вещества“, казва тя.

- реклама -