Как ще се ползват новите билети за градския транспорт в София

Как ще се ползват новите билети за градския транспорт в София. От 1 януари 2023 г. отпадат и някои от предлаганите досега абонаменти.

От началото на 2023г. влизат в продажба нови превозни документи – билети 30+ и 60+, напомнят от Столичната община.

Десет дни преди датата от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) организира демонстрация за ползване на новите превозни документи. Това  стана днес при касите на метростанция „Сердика“ при входа откъм храма „Света Петка Самарджийска “.

От 01 януари ЦГМ спира добре познатите хартиени превозни документи от продажба. Това са картата за еднократно пътуване от 1,60 лв., картата с талони за 10 пътувания от 12.00 лв. и хартиената еднодневна карта за всички линии от 4,00 лв.

Посочените превозни документи ще важат до 01 март 2023 г., като след тази дата неизползваните ценни образци няма да подлежат на замяна, както и за тях няма да се възстановяват суми.

На тяхно място се въвеждат нови, електронни еквиваленти, повече информация за които можете да получите тук.

ЦГМ

От 1 януари 2023 г. отпадат и някои от предлаганите досега абонаменти:

• Тридневна карта за всички линии;

• Месечна за една линия наземен транспорт;

• Месечна – за метро;
• Месечна – метро „плюс“ – за метро и една линия наземен транспорт;
• Тримесечна – за всички линии;
• Шестмесечна – за всички линии;

Заредените абонаменти могат да се ползват до крайния срок, за който са издадени, но не по-късно от 31.12.2023 г.Промяна ще има и в превозните документи за метро, като от 01 януари 2023 г. се спират от продажба електронните карти, заредени за 10 еднократни пътувания с метро на цена 12,00 лв. Пътниците, които са заредили своите карти преди тази дата, ще могат да използват закупените билети до 31.03.2023 г.

Какво трябва да знаем при валидация с банкова карта:

• В превозното средство с дадена банкова карта може да се валидира само един пътник. Причината за това е предвидената агрегация на пътуванията до дневна карта от 4,00 лв.

• Трябва винаги да използвате един и същ носител: физическа карта, телефон, таблет или смарт-часовник. Валидаторите в превозните средства разчитат всеки носител като отделна банкова карта и за да се агрегират пътуванията ви до дневна карта от 4,00 лв., трябва да изберете един носител и в рамките на деня да извършвате валидациите само с него.

При проверка, предоставяйте на контрольора носителя, с който сте се валидирали!• Ако сте закупили дигитален превозен документ (MPass), който изисква валидация чрез разчитане на QR-код, а в същото време на мобилното ви устройство има електронен портфейл (виртуална карта), трябва да се уверите, че същият е затворен (неактивен). В противен случай, валидаторът може да таксува виртуалната ви карта вместо QR-кода на дигиталния превозен документ.

• Заплащането на дължимата сума става след края на работното време на градския транспорт. Можете да проследите всичките си пътувания и дължими за тях суми в приложението City by DSK, като го свалите от AppStore и Google Play.

• Винаги следете какво съобщение изписва валидаторът. Всяка индикация, различна от „Валидна карта“, придружена със зелен светлинен сигнал, означава, че конкретното пътуване не е заплатено и при проверка подлежите на санкция.

* Sofia City Card– пластика с чип, позволяваща многократно зареждане на краткосрочни и дългосрочни превозни документи. Цената ѝ е 3,00 лв. и се  издава в пунктовете за продажба на ЦГМ ЕАД. Краткосрочните превозни документи могат да бъдат заредени в пластиката в пунктовете на ЦГМ ЕАД, в касите на метрото и онлайн през уебпортал. Дългосрочните превозни документи (абонаментни карти) се зареждат в пластиката само в пунктовете на ЦГМ ЕАД и през уебпортал.

** Ultralight– хартиена карта с чип, позволяваща многократно  зареждане само на краткосрочни превозни документи. Цената ѝ е 0,80 лв. и може да бъде закупена от пунктовете за продажба на ЦГМ ЕАД, както и от всички каси в метрото.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено