Как ще се отрази у нас фалитът на американските банки

Случаят с фалиралите банки в САЩ сега е съвсем различен от този през 2008 г., когато започна световната финансова криза. 

Тогава много европейски банки бяха купили ценни книжа, свързани с американски ипотеки и „заразата“ се пренесе в Европа. Бяха ударени най-големите банки, които бяха в основата на ипотечния бум. В момента говорим за фалита на две или три специализирани банки.Това мнение изрази пред БНР икономистът и финансов анализатор Евгений Кънев.

Когато имаш специализиран вид депозитанти, високотехнологични и свързани помежду си, много бързо се разчува един проблем, допълни той, визирайки лавинообразното теглене на средства, довело до фалита на американските банки.

През 2018 г. са били намалени регулациите, свързани с надзора, поясни Кънев и добави, че така банките са се озовали без резерв, който да посрещне тези тегления.

По думите му свръхрегулацията на банките в Европа този път ще бъде в наша полза, защото „има прекалено много буфери срещу външни шокове“. 

„Пазарите оздравяват. Всички акции на по-малки банки, които бяха „потънали“, започват да се възстановяват“,

посочи Кънев, който прогнозира, че „паниката ще бъде пресечена“, каза икономистът.

Масовите акционери не са специалисти. Затова стават подобни панически атаки и е нормално да има първоначален шок, който обаче е овладян, каза експертът.

Швейцарското правителство, когато застане зад „Креди сюис“, всичко ще се нормализира. Швейцария е по-особен случай, защото не е част от ЕС. Не съм сигурен, че отговарят на стандартите, приети след световната финансова криза, които изключително много затегнаха регулациите на банките, отбеляза още Евгений Кънев.

И допълни, че може да се стигне и до фалит, но парите в определен размер ще бъдат защитени и не очаква последици за масовия спестител в тази банка.

„Обикновено в Америка се казва, че регулаторите вдигат лихвите, докато нещо се „счупи“. В Америка има по-голяма свобода, доколкото там има много повече финансови инструменти за манипулация на лихвите до определен размер. В Европа има двоен проблем. Лихвите нямат такава сила върху инфлацията, понеже тя е изцяло привнесена от войната в Украйна, тази, която се породи от електроенергийния шок. И второ – не могат да вдигат лихвите до безкрай, толкова много, както е в Америка, защото това ще усложни изключително много ситуацията на дълга в Италия и в Гърция“, коментира Евгений Кънев.

Икономиките в Щатите и в Европа все още са над водата, подчерта той относно очакванията за навлизане в рецесия. И според него не се налага такова ударно повишаване на лихвите, както беше миналата година.

- реклама -