Как ще се гласува зад граница: 734 секции в 61 държави (Видео)

Как ще се гласува зад граница: 734 секции в 61 държави.

„Съгласно решение на ЦИК от 11 август са определени 734 места в 61 държави, в които се очаква да бъдат образувани избирателни секции извън страната“, съобщиха от външното министерство на брифинг днес.

„В случай, че бъдат събрани достатъчно брой

заявления съгласно изборния кодекс, географията на местата би се разширила, както и броят на секциите в тях. Призоваваме българските граждани извън страната активно да се регистрират чрез електронната форма за заявления за гласуване извън страната.

Предварителната им регистрация дава

възможност за включване в избирателните списъци за гласуване, което би довело до по-бързото протичане на изборния процес и най-важното възможност за максимален брой български граджани да упражнят правото си на глас“, призоваха от МВнР.

През месец ноември 2021 година,

въпреки предварително регистриралите се 55 000 избиратели, са дописани приблизително 195 хил. избиратели, което допълнително е затруднило и забавило процеса, съобщи Калин Анастасов от външно министерство.

Министерство на външните работи има

възможност да проведе избори в около 800 избирателни секции зад граница. Направена е заявка до Министерски съвет и ЦИК за отпечатване на 710 000 броя бюлетини, допълниха от МВнР.

Максималният брой на секциите с машинно гласуване може да достигне до 310 и съответно 620 машини ще бъдат необходими за гласуването зад граница, сочи анализът на МВнР.

Дипломатическите представителства на

Република България в чужбина вече са уведомени 128 държави, с които Република България има дипломатически отношения и има акредитиран посланик. Към днешна дата от 61 държави, в които ЦИК е определил места за гласуване сме получили разрешение от 42. От държави, в които има големи български общности, все още очакваме разрешение от Италия, Белгия,

Гърция, Дания, Ирландия, Великобритания, Канада и Норвегия.

„Длъжни сме да уведомим нашите граждани и сънародници, че Федералното министерство на външните работи на Германия, уведоми посолството ни в Берлин, че и на тези избори ще могат да бъдат проведени

в не повече от 40 места извън дипломатическите

и консулските представителства. Което означава, че както през ноември, очакваме изборите в Германия да могат да се проведат в около 85 секции“, допълни Анастасов. За изборите през месец октомври ще бъдат командировани служители н МВнР. И на тези избори, МВнР е изправено пред интересни казуси и предизвикателства, съобщи Атанасов:

„Този път към нашето посолство в Египет е отправено запитване относно

организирането на избирателни секции в Хургада и Шарм ел Шейх.

Запитването е отправено от туроператорска фирма, която организира екскурзии до египетските курорти в този период. Посолството ни е в процес на координация с египетските власти за организиране на тези мисии“, разказа посланик Атанасов.

- реклама -