Как ще работят родителите, ако имат дете под карантина заради COVID-19?

С началото на новата учебна година започнаха и първите заразени ученици с COVID-19. Както вече потвърдиха от Образователното министерство под карантина ще останат класове с установени случаи на коронавирус, но няма да се затварят училища.

„Имате право докато то е у дома да излезете в платен годишен отпуск или ако нямате възможност за такъв – в неплатен“, уведомиха от там.

В случай, че родителят излезе в неплатен отпуск, може да кандидатства в Агенцията за социално подпомагане (АСП) за целева помощ за периода, в който не сте на работа и нямате доходи. Помощта е пропорционална на дните от карантината, като родителите с 1 дете до 14г. могат да получат до 610 лв., а семействата с две и повече – до 915 лв.

„В случай, че сте контактни или заразени с COVID-19 и не може да излизате от дома си, свържете се със съответната община и поискайте да Ви включат в патронажна грижа“, казват още от МТСП.

Специално наети за това хора ще пазаруват и извършат други доставки до дома Ви.

„Може да ползвате болничен за временна неработоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина“, уточняват от социалното ведомство.

- реклама -