Кралица Елизабет II
Кралица Елизабет II

Как ще гласува кралицата на Великобритания на референдума?

Ако се питате как ще гласува Кралица Елизабет II на утрешния референдум във Великобритания, то отговорът е – никак. Въпреки че Конституцията на страната не забранява гласуването на кралското семейство, това се смята се за неконституционно.

По традиция кралското семейство и Нейно Величество никога не оповестяват публично позициите си по въпроси, свързани с избори. Смята се, че решенията кой да ги управлява са само в ръцете на народа. Миналият месец медийният регулатор в страната дори критикува вестник „Сън“ заради публикация, в която се твърди, че кралицата подкрепя „Брекзит“.

Великобритания гласува утре за оставане или напускане на ЕС.

В разрез с политическата дискретност на Бънкингам обаче, днес медиите на Острова съобщиха, че наскоро по време на вечеря, кралицата е поискала от своите гости да я убедят защо Великобритания трябва да остане в ЕС, съобщава „Индипендънт“, като цитира кралският автор Робърт Лейси.

„Дайте ми три добри причини“ – питаше тя наскоро своите събеседници по време на вечеря, „защо Великобритания трябва да е част от Европа“, твърди Лейси. Но, уточнява, че не бива да зад въпроса на кралицата да се търсят намеци, тъй като тя просто харесвала „хубавия разговор на масата“.

Кралица Елизабет
Кралското семейство не гласува никога

От своя страна говорител на Бъкингамския дворец заяви, че „кралицата е над политиката и действа съобразно съветите на правителството по отношение на политическите въпроси“.

 

- реклама -