Сейнт Луис

Как Сейнт Луис се превърна в най-опасния град в САЩ?

Според последните класации Сейнт Луис в щата Мисури е най-опасния американски град.

По данни на ФБР в града през 2017-а са станали 205 убийства, 289 изнасилвания и над 4 хиляди въоръжени нападения. Общият брой на престъпленията е около 19 хиляди, включително над 3 хиляди обира, 13 хиляди кражби и над 2 700 откраднати автомобила. Макар официалните данни за миналата година все още да не са ясни, броя на престъпленията едва ли е намалял драстично.

Всъщност за някой тези данни може да не звучат шокиращо и в САЩ със сигурност има градове с по-висока престъпност. Но, Сейнт Луис не е мегаполис – жителите му са под 350 хиляди души. Когато към тях се прибавят и хората, населяващи околностите на града, броя скача до около 2 млн. Всъщност класацията за най-опасните градове се прави въз основа на престъпления на глава на населението, като по този показател Сейнт Луис излиза на първо място – около 57.7 на 100 000. Според статистиката това е около 20 пъти повече от средното ниво за САЩ.

Местните власти в града не спират да оспорват черната титла, която им се преписва вече няколко години. Според тях града изобщо не е толкова опасен, а престъпността е характерна само за по-крайните райони, където живее и най-бедното население на Сейнт Луис. Специфичното тук е, че крими контингента е капсулиран в гетата и жертвите обикновено са членове на местни банди, които воюват едни срещу други.

Безспорно най-опасния квартал в града е College Hill, в който живеят близо 2 хиляди души, 95% от които са чернокожи. „Стрелбите и убийствата тук са ежедневие, това е най-горещата точка на Сейнт Луис. Тук никой не е изненадан когато чуе изстрели“, разказват хората от гетото. Повечето къщи тук нямат покриви и стъкла на прозорците, а последните години много от жителите са напуснали района заради високата престъпност. Техните домове са буквално изтърбушени, а местните продават дори и тухлите от изоставените сгради.

В College Hill през последните години се оформя и друг голям проблем – в района има много деца, останали сираци след убийството на родителите им. В квартала почти няма пълнолетен, който да не е лежал в затвора.

23-годишният Монтез Уейн е роден и живее в северната част на Сейнт Луис. Почти не познава баща си, а майка му била застреляна когато бил на 14. Горе долу на тази възраст самия той започнал да продава наркотици. Списъкът на мъртвите му приятели расте всеки месец. Самият той не желае да каже дали някога е убивал, но не крие, че в миналото е влизал въоръжен в домове, за да краде. „Миналият месец застреляха едно 16-годишно момче, докато чакал автобуса за училище. Малко преди това смъртта застигна неговия най-добър приятел. По-рано пък застреляха друго момче в лицето, докато отивал към спирката“, споделя ежедневието в гетото Монтез.

Големият проблем на Сейнт Луис е, че се намира на средата на някой от най-големите маршрути за трафик на дрога. „Тук е буквално като военна зона“, разказва в документален филм журналистиката Голди Тейлър, която е родена в града. „Тук има всичко – много оръжие, стрелби, смърт. Здравеопазването е под всякаква критика, а само 1% от населението има постоянна работа на пълен работен ден и добро заплащане“, категорична е тя.

Според нея големият проблем, който никой не иска да реши в Сейнт Луис е капсулирането на бедните чернокожи, които са изолирани в крайните райони. Там те живеят в непрестанен цикъл на престъпления и дори и да искаш, не можеш да се измъкнеш и рано или късно ставаш или престъпник или жертва.

 

 

- реклама -